En Büyük 10 Yaz Olimpiyat Oyunları

Bayrağı dalgalanan, milli marş çoşkusu yaşayan yaz olimpiyatları.


Şuanda göz atmış olduğunuz konu: 10 Büyük Yaz Olimpiyat Oyunları

Bayrağı dalgalanan ve milli marşı coşkuyla söylemenin zamanı geldi. Olimpik bir yıl! Brezilya, Rio de Janeiro'nun dünyayı kapısını karşıladığı için tüm zamanların en unutulmaz Olimpiyat Oyunları'na bir göz atalım.


Not: Konuya göz attıktan sonra, görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?.


1. Londra, İngiltere - 2012

1. Londra, İngiltere - 2012
Fotoğraf: JuliusKielaitis / ShutterStock


2012 Yaz Oyunları yapılmış London üç kez (o da 1908 ve 1948 yılında barındırılan) üzerine Olimpiyatlara ev sahipliği yapan ilk ve tek şehir. Tesis, tarihi mekanlar ve geçici mekânların bir karışımı, dünyanın dört bir yanından gelen sporcuları karşıladı; turist dostu Hyde Park, Horse Guards Parade ve Mall, triatlon, plaj voleybolu ve maraton gibi etkinlikleri düzenledi. 

Olimpiyat Stadı ve Londra Velodromu, unutulmaz birçok anı da gördü ve Doğu Londra'daki 200 hektarlık Queen Elizabeth Olimpiyat Parkı, Olimpiyat Oyunları için inşa edilen en iddialı mekanlardan birisidir.

2. Montreal, Kanada - 1976

Montreal, Kanada - 1976
Fotoğraf: Pinkcandy / ShutterStock

Montréal Yaz Olimpiyatları, dünyayı cimnastikte mükemmel bir 10 kazanan ilk sporcu olan Nadia Comaneci'ye tanıttı. Ancak o yıl Olimpiyat gözlemcilerinden de  etkilendim sadece Nadia'nın başarıları değildi. Montréal Olimpiyat Parkı'nın yenilikçi mimarisi, Oyun mekanları için yeni bir standart oluşturdu . 

Fransız mimar Roger Taillibert tarafından tasarlanan Olimpiyat Stadı ve dünyadaki en yüksek eğimli kule. Oyunlar için modern bir görünüm sergiliyor. Günümüzde, stadyum ve kuleler dünyadaki sporcuları, spor fanlarını, konser izleyicilerini ve turistleri cezbetmeye devam ediyor.

3. Pekin, Çin - 2008


3. Pekin, Çin - 2008
Fotoğraf: mary416 / ShutterStock

Pekin herkes için çıtayı yükseltti geleceğin Olimpiyat Oyunları'nda (130 üzerinden Olimpiyat kayıtları orada gerçekleştirildi). Pekin Ulusal Stadyumunun etkileyici görünümü ve çelik kirişleri, "Bird's Nest" adlı sevimli lakabın yerini aldı. 80.000 kişilik mekan, açılış ve kapanış törenlerine, atletizm ve futbol finaline ev sahipliği yaptı. Pekin Ulusal Su Sporları Merkezi, büyüleyici bir başka arenaydı. 

Çalkantılı olarak "Su Küpü" olarak adlandırılan dış duvarları, sabun kabarcığı biçimine benzemek üzere tasarlandı. Ünlü Amerikan Michael Phelps  sekiz altın madalya kazandı. En çok madalya tek bir Olimpiyat Oyunları sırasında kazanıldı.

4. Atlanta, ABD - 1996

Atlanta, ABD - 1996
Fotoğraf: Kepenk

1996 Olimpiyatların 100. yıl dönümüne damgasını vurdu ve Oyunların doğum yeri olan Atina'nın yaşam görevlerine kilitlendiğine inanılıyordu. Şaşırtıcı bir şekilde Atlanta , kazançlı TV gelirlerinin garantisi ve Oyunlara karşı ileri düşünce tutumu yüzünden bu teklifi kazandı. Ekonomik, 85.000 kişilik Centennial Olimpiyat Stadı 1996 Oyunlarının odağıydı . 

Olimpik sonrası geleceği ile görülecek şekilde tasarlanan stadyum, lüks kutular ve çok katmanlı dış mekan koltukları ile bir beyzbol içi dolaşım haline gelecek bir alana sahipti. Bugün Olimpik Stadyum, Turner Field olarak ikinci yaşamını yaşıyor.

5. Atina, Yunanistan - 2004

Atina, Yunanistan - 2004

Fotoğraf: Anastasios71 / ShutterStock

Yunanistan, Olimpiyat Oyunlarına hiçbir ülkenin eşleşemeyeceği bir bağlantıya sahiptir. M.Ö. 776'dan MS 393'e kadarki antik oyunlar Olimpiya'da kurulmuştur. Ilk modern Olimpiyat Oyunları'na başladı Atina ile 1896 döneminde 2004 yılındaki yarışma gelişi , Olimpiyatlar'da evine geri döndü. 2004 Atina Yaz Oyunları, Olimpiyatların heyecan verici geçmişini ve bugününü kutlamak için herhangi bir masraftan ödün vermedi. 

Maraton koşucuları, 1896 Oyunları'nda kullanılan aynı rotada yarıştı. Okçular antik Panathinaiko Stadyumunda hedef aldılar ve vuruş olayı eski Olympia Stadyumu gerekçesiyle değişkenlik gösterdi.

6. Barselona, ​​İspanya - 1992

Barselona, ​​İspanya - 1992
Fotoğraf: NaughtyNut / ShutterStock

Barcelona'nın 1992 Yaz Olimpiyatları  Sımaç'tı . Erkekler basketbolunda ilk kez profesyonel oyuncular vardı ve ABD Rüya Ekibi altın madalyayı kazandı. Ünlü atletler bir yana, Barcelona büyük yarar sağladı. Olimpiyat Köyü inşaatında yeni kumsallar, çarpıcı oteller, ilgi çekici bir liman ve Barselona Olimpiyat Stadı gibi pitoresk mekanlar kuruldu. 

İlk olarak 1927'de inşa edilen göz alıcı stadyum, eskisinin ve yeninin karışımıydı. Bugün turistler ve yerli halk, Olimpiyatların şehre getirdiği çarpıcı mimari ve plajların keyfini çıkarabilir hale getirildi.

7. Los Angeles, ABD - 1984

Los Angeles, ABD - 1984
Fotoğraf: Christian De Araujo / ShutterStock

1976 Oyunlarının maddi sıkıntılarından sonra Los Angeles , tek teklifi 1984 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şekilde yerleştirdi . Her ikisi de 1932 Oyunları sırasında kullanılan Rose Bowl ve Los Angeles Coliseum, halihazırda var olan 29 diğer tesis ile birlikte kullanıldı. Oyunlar için sadece iki yeni mekan kuruldu:

 Velodrome ve Swim Stadı. 1923'te kurulan ikonik Los Angeles Coliseum, iki Olimpiyat Oyununu, birden fazla Süper Kupaları ve Dünya Serisini gördüğü tek spor tesisi olma ayrıcalığını taşıyor. Günümüzde sporseverler, USC futbol oyunları sırasında Kolezyum'un Olimpiyat Kazanını hala çoşturulabilir.

8. Moskova, SSCB - 1980

Moskova, SSCB - 1980
Fotoğraf: Kepenk

Moskova Yaz Olimpiyatları, en çok, ABD, Kanada ve Çin de dahil olmak üzere 65'in üzerinde ülkeyi gördüğü bir boykot için hatırlanıyor. Politik huzursuzluğa rağmen, komünist bir ülkede düzenlenen ilk Olimpiyatlar harika bir hayranlıkla başladı. Bu merkez, Luzhniki Olimpiyat Kompleksinin Büyük Spor Arena'sıydı. 

Oyunlar sırasında, açılış ve kapanış törenlerinin yanı sıra çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparken stadyumun kapasitesi 103.000'e yükseldi. Yakın zamanda konserler için popüler olduğunu kanıtlandı, ayrıca 2008 Şampiyonlar Ligi finali ve gelecek 2018 Dünya Kupası finali gibi sportif etkinlikler için ideal bi yer haline geldi.


9. Sidney, Avustralya - 2000

Sidney, Avustralya - 2000
Fotoğraf: Şanslılar / Kepenkler


Yeni bir yılda başlayacak olan Sydney 2000 Yaz Olimpiyat Oyunları şimdiye kadarki en iyi oyunlardan biri olarak gösterildi . Dünya standartlarındaki mekanlar enerji tasarrufu, su tasarrufu ve kirliliği azaltmak için çevre özelliklerine sahiptir. Olayların kalbi Stadyum Stadı'ydı (şimdi ANZ Stadyumu olarak anılıyor). 

2000 Olimpiyatları sırasında, şimdiye kadar oyunlar için yapılmış en büyük açık mekandı. Dört Boeing 747, stadyumun kemerlerinin altına yan yana sığabilir. Tasarımcılar, güçlü Aussie güneşinden izleyicileri ve TV kameralarını korumayı başardı. Hepsi çatıyı kapatmadan ve Avustralya'nın görkemli iklim harikasını kapatmadan bunu başardı.

10. Roma, İtalya - 1960

Roma, İtalya - 1960
Fotoğraf: Kepenk

Ebedi Şehir , 1960 Yaz Oyunları için görsel açıdan çarpıcı ve tarihi bir yer sağladı. Maxentius Bazilikası, Caracalla Hamamları, Via Appia Antica, Konstantin Kızı ve Via Cassia, Oyunlarda kullanılan eski Roma mekanları arasındaydı. Bu eski zeminlerin Oyunlar için yapılmış modern yapılarla bir araya getirilmesi, başka yerlerde çoğaltmak neredeyse imkansız olan farklı bir atmosfer yarattı. 

Cassius Clay adında genç bir Amerikan boksörünün (daha sonra Muhammed Ali olarak anılacaktır) ilk önce hafif ağırlık altın madalyasını kazanarak kendisi için bir isim vermesi bu büyülü ortamda gerçekleşti.


Yaz olimpiyatları hakkında, düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?.