Facebook Canlı Yayın Akışına Misafir Yayıncı Özelliği Geliyor!

Facebook Canlı Yayın Akışına, Misafir Yayıncı Ekleme Özelliği Geliyor!

Facebook, kişisel olarak canlı yayın akışına verilen önemin biraz da olsa değer kaybetmesine rağmen, daha yakın zaman içerisinde yayın kalitesinde artan odaklamayı ve amatör yayınlar üzerinden profesyonel olarak üretilen içeriği ekleyerek, canlı yayın akışının ev sahibi olmak istiyor! Sosyal medya platformlarında canlı yayın akışında lider olmak istiyor mark beyciğim.

Bu oldukça mantıklı!. Facebook, kişisel canlı akışlarla ilgili zorluklarla karşı karşıya. Bunların yayınları da dahil ceza içeriği ve kendine zarar verme de dahil olmak üzere; bu gerçek zamanlı olarak gerçekleştiği düşünülürse, denetlenmiyor ya da sansürlenmiyor. Bu durum gerçekten kötü, diğer yandan kötü örnek oluşturabilicek yayınlar sağlayanları sansürlemesi için bir algoritma geliştirilmesi bizcede şart!
facebook canlı yayın haberleri


Ayrıca bu konu hakkında uzun zamandır bir çok soru var. Canlı herkese kendilerini ve deneyimlerini gerçek zamanlı olarak yayınlama, eğlenceli, kaliteli içerik oluşturma, sürekli yayında kalma, kendi içinde bir yetenek oluşturma kapasitesi sağlamak harika ve bunu herkes yapamaz. Düşük kaliteli canlı yayın akışı olursa, canlı yayın akışının genel olarak geçerliliği azalır; bu Facebook'un televizyon tarzı canlı videolara geçişinde bir başka düşünce olabilir km bilir..

Buna paralel olarak, Facebook görüntüleme ve canlı yorumlar tartışmalar için yeni kapasite sağlayarak ayrıca bir canlı yayın akışı içerisinde daha fazla bakış açısı ve etkileşim ekleyerek canlı yayın akışının daha eğlenceli bir hale gelmesine yönelik iki yeni canlı yayın akışı özelliğini duyurdu.

İlk ekteki, canlı bir yayın içerisinde doğrudan mesajla arkadaşlarınızla sohbet edebilmeniz için yeni bir yol. 

facebook canlı yayın izlerken arkadaşlarınla mesajlaşma


Yani hem canlı yayın izlerken, ayrıca arkadaşlarınızla da mesajlaşabiliceksiniz. Oldukça güzel düşünülmüş birşey.

Ve en önemlisi Facebook için diğer arkadaşlarınızı canlı yayın akışına çekebilirsiniz, görüntüde ilk iki kullanıcı için yeşil bir göz simgesi, ardından da diğer avatarların sağ tarafındaki Messenger simgesi olduğunu görebilirsiniz. Yeşil göz, kullanıcıların akışı daha önce izlediklerini, diğerleri ile değil doğrudan izleyicilere ve canlı yayın akışına doğrudan bağlantı kurabilicek, Canlı içerik için daha fazla gösterim üreten ve kullanıcıların etkileşimde bulunmalarını sağlayan izleyicilerle sohbet başlatamazsınız anlamına gelir. Kişisel olarak daha alakalı ve samimi bir yol.


Ayrıca, her zaman dünyanın her yerinde en iyi şekilde erişebilmeniz için istediğiniz zaman herkese açık olan sohbete geri dönebiliyorsunuz.

Facebook, bu özelliği birkaç ülkede test ettiğini söylüyor (yanlızca şu an için mobil) ve daha sonra 'bu yaz sonlarında' tüm ülkelere erişime açılması için üzerinde çalışıyor.

İkinci ek, bir süredir dolaşan bir şeydir, canlı yayın akışlarınıza konuk ekleme özelliği.




Facebook tarafından açıklandığı gibi;

"Geçen yıl halk figürlerinin bir konuğa canlı olarak katılma imkanı sunmaya başladık. Artık iOS'daki tüm profiller ve sayfalar için mevcut olan Live With, bir arkadaşınızı canlı videonuza davet etmenizi sağlıyor; böylece, aynı yerde değilseniz bile birlikte takılabilirsiniz. Ekranı bir arkadaşınızla paylaştığınızda, hem sizin hem de izleyicileriniz için canlı olarak daha eğlenceli ve etkileşimli hale gelebilirsiniz.

Bir konuğu yayınınıza davet etmek için canlı görüntüleyenler listenizden istediğiniz kişiyi seçin veya eklemek istediğiniz görüntüleyiciden bir yoruma dokunun. Ardından izleyici, yayına katılma veya reddetme seçeneğine sahip olucaktır.

facebook canlı yayına arkadaş ekleme

Ayrıca misafirleri portre modunda (videoda gösterildiği gibi) veya manzara ekleme seçeneğine sahipsiniz, ancak ikincisi misafirlere daha fazla ekran alanı sunuyor. :)

Facebook canlı yayına arkadaşını ekleme özelliği

Başka bir kullanıcıyı ekleme özelliği, canlı yayın yaparken stressin bir kısmını alır götürür :) daha önce hiç bilinmeyen bir canlı yayın akışı gerçekleştiren herkes, eğlenceli içeriği sadece bir kemaraya bakarken yaratmak oldukça korkutucu ve zor bir iş. Bunu bi itiraz olarak algılayabilirsiniz, yanlız birden fazla kişi ile canlı yayın akışı yapmak facebook'un canlı yayın akışı uygulamasını oldukça yükselişe geçiricektir.

Ancak performans baskısını azaltmakla kalmaz aynı zamanda tek bir sese daha az bağımlı olduğunuzdan, genel olarak daha eğlenceli canlı yayın akışlarına yol açar. Videoyu başka bir perspektifle ekleyerek, daha eğlenceli akışlara ve daha iyi bir kullanıcı deneyimine yol açabilicek tamamen farklı bir dinamik yapısı var. ( Dinamik dedik, dinamit değil! )


Facebook canlı yayın özelliği  kullanımı ile pek çok özel veri yayınlamadı, ancak büyük olasılıkla diğer platformlara (örneğin, uygulama çöküşünden önce) Meerkat'ta benzer evlat edinme eğilimlerini gördükleri, tekrarlayan yayıncıları çekerken sorun yaşadıklarını, daha sonra izleyicilerin geri gelmesinin zorlaştırdı (ve dikkati çekmeye değer, Meerkat'ın 'Cameo' adlı benzer bir konuk özelliği vardı!

Yine, gerçek şu ki eğlence dolu canlı akışlar oluşturmak oldukça zordur. Aynı ünlülerin tekrar canlı yayın etkinliklerine ev sahipliği yapmak için seçilmesinin elbette bir nedeni vardır.

YouTube canlı yayın seçeneklerine erişimi sınırlandıracak bu endişelerden kaçındı. Bir taraftan garip görünen erişimi sınırlandıracak bu endişeleri kaçırdı; Facebook ve Periscope gibi herkesin erişimine izin vermeyerek neden video savaşında geride kalmak isterki? Yine de YouTube, tartışmalı içerikleri aynı sıkıntılarla karşılamadı ve kalitesine odaklanarak tekrardan artan izleyici biçimi ve daha iyi bir canlı içerik seçenekleri şeklinde onlara uzun vadede gerçekten fayda sağlayabilir.

Ayrıca bonus olarak şunu ekleyelim. Facebook, artık tüm masaüstü kullanıcıları için 'Kayan video' oynatıcısını da ekledi.

Facebook masaüstü video eklentisi

Şimdi, sesi açtığınızda ve/veya bir video oynattığınız zaman, aşağıya doğru kaydırın, video oynatmaya devam edicek ve siz kaydırırken hala sizi takip ediyor olucak:) Ayrıca, video pencerisini ekranda istediğiniz yere sürükleyip taşıyabilirsiniz.

Bizden bu kadar kankalar, görüş ve fikirlerinizi aşağıda yorumlara bırakın. :)