Google Street View'in 10. Yılını Kutluyor!

Street Views 10. Doğum Gününü Kutluyor!

Sokak Görünümü, dünyanın 360 derecelik bir haritasını oluşturmak için Larry Page'nin uzak bir düşüncesi olarak başladı. 10 Yıl önce bugün, ilk sokak görünümü yayınlanmıştı, ve  10 yıl sonra, müzelerin görüntülerini, dağların ölçümleri, okyanusun derinliklerine keşifler ve bütün sokakları kapsayacak şekil de baya geliştirildi.

 Ancak Google Haritaların amacı hep aynı kaldı, oturduğunuz yerden, sizlere bütün ülkelerdeki merak ettiğiniz yerleri sokakları caddeleri hepsini canlı olarak gösterebilmekti. Google bunu başardı, ve halada başarılarının üzerine daha fazla yoğunlaşarak daha iyisini yapmak için uğraşıyor. Ve bugün Google Street View'in 10. doğum gününü kutluyor!

Google Street View

Google Street View

Google Street View

Google Street View

Google Street View


Zaman yolculuğumuza bir göz atalım ve nereden başlayıp nereye kadar geldiğini hep beraber görelim. Larry, 2004 yılında ilk sokak tanıtım türünü, dünyanın 360 derece görüntüsünü oluşturma fikrini tutkulu bir şekilde Google çalışanlarıyla paylaştı ve çalışmalara başladılar. Bir minibüse kamera bağladılar ve bazı ışıklandırmalar taktılar, tamam belki de biraz fazla karışık ve zor oldu yanlız ilk sokak görüntüleyici arabasını oluşturmuşlardı. 

2006 yılında ise, Street View, ABD genelinde bir kaç şehirde olmak üzere yollara çıktı, daha sonra ilk sokak görünümü imajları/kayıtları Mayıs 2007'de yayınladı. Ve aradan 10 yıl sonra yani 2017 Mayıs ayının sonu şuan olduğunda ise,  83 ülkedeki her kıtadaki görüntüleri yayınladı, Street View arabasıyla yaklaşık 10 milyon mil yol geride bıraktılar. 

Street View

Otomobillerimiz dünyadaki sokakları araştırırken, yine de dünyanın en güzel yerlerinden bazılarını kaçırıyorduk. Yolların ötesinde olan bir dünya. Bu nedenle, Street View Trekker gibi özel araçlarımız ile arabaların gidemediği yerlere gittik. Trekker, dar geçit veya yolları aşabilicek ve yürümek için tasarlandı. 

Ayrıca giderken, resimleri çekerek topluyor. Nefes kesici dünya güzellikleri olan yerlere gittik. Grand Canyon, Tac Mahal, Angkor Wat, Galapagos Adaları ve hatta tarihi Venedik yaya yollarına kadar uzandık. Ayrıca tabiki unutmamak gerekir, yaban hayatını da çekmekten kaçınmadık.

Street View Trekker

Street View Trekker

Street View Trekker

Street View Trekker

Street View Trekker

Street View Trekker

Dünyanın haritasını daha hızlı bir şekilde oluşturmak için, 2013'te Trekker Kredi Programı aracılığıyla ortaklardan yardım istedik . En iyi bildikleri yerlerin 360 derecelik görüntüsünü toplamak için kullandıkları gönüllü Street View kameralarını verdik. Ardından, 2015 yılında Street View App geldi ve böylece herkes, dünyanın dört bir yanından (ya da bloktan) en sevdikleri yerlerin fotoğraf karelerini (360 derecelik panoramalar) bir an önce Google Haritalara yayınlayabildi. 

Bu geçen ay, maceralarınızı yüksek kaliteli görüntülerle belgelendirmenize yardımcı olmak için 20'nin üzerinde yeni Street View uyumlu 360 kamerayı duyurduk ve genişlettik. Artık turizm kuruluşlarından mahalle meraklılarına kadar herkes panoramik görüntüleri Sokak Görünümüne ekleyerek katkıda bulunabilir.


Street View

Yıllar geçtikçe, Street View imkânlarının sonsuz olduğunu öğrendik. En sevdiğimiz fotoğraflarımızdan birkaçı:


Street View

Street View

Street View

Street View

Street View

Street View

Street View

Dünya açıklanılandan daha iyi araştırılmıştır. Sokak görünümü, size bir gün gidebiliceğiniz yerleri görmenin keyfini yaşatır. Keşf edebiliceğiniz, uzak ülkeleri ve gezmek isteyeceğiniz hayalini kurduunuz yerlerin canlı görünümü gösterir. Keşfedecek çok yer ve yol var! Google maps'i ziyaret etmeyi unutma.