Güçlü bir Sosyal Medya Stratejisi Geliştirmek İçin 5 Adım

Sosyal Medya Stratejisi için neler yapmalıyız ?


2,8 milyar aktif sosyal medya kullanıcıları mevcut, bu ağları etkin bir gelir kapısına dönüştüre bilmeniz için, sizlere bir kaç ipucu vereceğiz. Sosyal medya pazarlaması sayesinde marka bilinirliğinizi ayrıca, gelirlerinizi daha fazla arttırmanız mümkün!

Günümüzün tüketicileri gittikçe daha fazla artan bir oranla favori markalar ile, sosyal ilişki kurmaya çalışıyor. Günümüzde popüler olan sosyal ağlar sayesin de, artık insanlar sürekli sosyal medya yolu ile markalar ile iletişim kurmayı daha fazla tercih ettiğini gösteriyor.

Güçlü bir sosyal medya pazarlama stratejisi geliştirmek ve uygulamak, marka bilinirliğini arttırmaya, takipçi sayılarınızı arttırmaya, web sitenize trafik çekmenize ve satışını yaptığınız ürünler için potansiyel müşteriler yaratmanıza olanak tanır. Ayrıca sosyal medya'yı sadece satışlarınızı arttırmak için kullanmayın, sosyal ve sosyal medya'nın arasında ki tek fark medya'dır yani hedef kitlenize ulaşabilmek, sadece satış yapmak için satış yapmayın!

Müşterilerinizin ürünleriniz ile alakalı sorunlarını ve sorularını yanıtlayarak onlarla etkileşimde olmanız gerekir. Bazı zamanlarda ise, güncel indirim kampanyaları ve farklı stratejiler uygulamanız da fayda var. Daha güçlü bir satış potansiyeli oluşturmak için, ve sosyal stratejinizi geliştirmenize yarayacak basit ama etkili beş ipucu.


Güçlü bir Sosyal Medya Stratejisi Geliştirmek İçin 5 Adım

1 - Hedef Kitlenize Odaklanın!

Satışlarınızı gerçekleştirdiğiniz ürünler için hedef kitlenizi bilmek ve anlamak herzaman önemlidir, ve dijital pazarlama stratejisinin ilk şartı budur. Pazarlamasını yaptığınız ürünler için kimlere ulaşmayı hedeflediğinizi bilmek önemlidir; dolayısıyla bu kitleyle etkileşim kurmaya ve bu kitleyle bağlantı kurmaya kendinizi odaklayabilirsiniz.

Bunu yapmanın en iyi yolu, satış yaptığınız müşterilerinizin isteklerine göre kendinizi geliştirmenizdir. Bu süreçte, bulunduğunuz sektörün ideal müşteri ağlarını, sayfalarını, topluluklarını ziyaret ederek müşterilerin neler istediğini analiz edip ve müşterilerinizin isteklerini karşılayabilicek şekilde satış stratejinizi geliştirebilirsiniz.

Sizler için, ufak bir örnek verelim. Örneğin ayakkabı satışı yapıyorsunuz, sektör ve müşteri analizleri yapmak için yapıcağınız ilk iş, bulunduğunuz sektör içerisin de olan diğer firmaların sosyal medya hesaplarını takip etmek, yaptıkları paylaşımları takip etmek ve bu paylaşımlara yorum yazan kullanıcıların neler istediğini nasıl bir hizmet beklediğini analiz edebilirsiniz. Unutmamanız gereken birşey, müşteriniz sizin gibi düşünmemeli, siz müşteriniz gibi düşünmeye odaklanmalısınız!

2 - Sosyal Medya Hedef Kitlenizi Bilmeniz Gerekiyor!

Sosyal Medya Hedef Kitlenizi Bilmeniz Gerekiyor!

Sosyal medya hesaplarınız da  paylaştığınız ve yayınladığınız her içerik sadece bulunduğunuz sektöre, amacına uygun hitap etmelidir. ( Örneğin teknoloji ürünleri satışını yapıyorsanız, sosyal medya hesaplarınız dan  ayakkabı ile ilgili paylaşımlar yapmayın! )

Web sitenize trafik (kullanıcı) çekmek ister misiniz? Yapmış olduğunuz paylaşımların etkileşimini arttırmak mı istiyorsunuz (örneğin, paylaşım yapılmasını, yorum yapılmasını, beğenilmesini)? Veya potansiyel müşteri kitlenizi oluşturmak mı istiyor sunuz?

Her bir yazı ve paylaşım için bir odak hedef kullanıcı kitlesini göz önünde bulundurarak, içeriğinizin etkileşimini arttıracak şekil de düzenlemeniz en büyük yardımcınız olur.

3 - Etkileşimli İçeriği Paylaşma

Değerli bir bilgi içeriğini paylaşmak, pazarlama stratejisinin odak noktasıdır. Örneğin,  bulunduğunuz sektör için faydalı tavsiyeler, ipuçları ve uzmanlık gerektiricek paylaşmlar sunmak, markanızı ve alanınızda sizi bir lider olarak konumlandırmanıza yardımcı olur. Daha sonra ise, bu işletmeniz için gelirlerinizin artması için bir umut kapısı olabilir!

Örneğin; Telefon satışı yapıyorsunuz, bulunmuş olduğunuz sektör ile alakalı bir ipuçu veya faydalı tavsiye vericeğiz peki bu nasıl olmalı  bir kaç örnek verelim. 

1 *  Telefonunuza virus bulaşmasını engellemek için, anti virüs programı kurarak kendinizi güvence altına alabilir ve telefonunuzda ki bilgilerinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

2 * Telefonunuz yere düştüğün de zarar görmesini engelleyebilmek için, "Kırılmayan Ekran Koruyucu" veya " Telefon Kılıfı" kullanarak, daha az zarar görmesini sağlayabilirsiniz.

Bu tür paylaşımlar hem markanızı hedef kitlenize sevdiricektir ve bu bilgileri hedef kullanıcılarınızın ilgisini çektiği sürece, paylaşmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem markanızın reklamını  yapmış olucaksınız, ayrıca sosyal medya hesaplarınızın etkileşimi ve takipçi hedef  kitlenizi genişleticeksiniz.

Bu kavram, sosyal medya pazarlama stratejiniz için geçerlidir; amaç yanlızca ürünleriniz tanıtmak değil, markanızın takipçilerine bulunmuş olduğunuz sektör ile alakalı yardım alabiliceği ve değerli paylaşımlarınız sayesin de, markanızı değerli bir kaynak olarak görmesini sağlayacaktır.

Kaliteli ve ilgi çekici bir içeriği sosyal medyada paylaşmanın bir kaç yolu şunlardır;

  • Canlı yayın yapan videolara odaklanmanız gerekiyor! Facebook'a göre insanlar canlı videoları, daha önceden kaydedilmiş paylaşılmış videolara göre 3 kat daha fazla izleniyor. Yani bu durumda yapmanız gereken şey açıkca belli değil mi ? İlgili sektörünüz ile alakalı canlı yayınlar yaparak ürünler hakkında  Soru & Cevap oturumları oluşturmanız hedef kitlenizi büyütmenize daha fazla olanak sağlar.

  • Yapmış olduğunuz paylaşımları renklendirerek, daha fazla etkileşimi ve satış potansiyelinizi arttırmanın bir diğer yolu ise, ilgili sektörünüz ile ilgili paylaşım yaparken, ilgi çekici görseller hazırlayın, örneğin diğer markaların yaptığı gibi Hareketli görseller (gif) ler hazırlayabilirsiniz. Bu sayede paylaşımınızın etkileşimi de oldukça arttığını göreceksiniz.

  • Organik videolar hazırlayarak, etkileşiminizi son derece fazlasıyla arttırabilirsiniz. Örneğin telefon sektöründe olduğunuzu varsayalım, telefona format nasıl atılır, telefonlarda karşılaşılan sorunlar, telefonla daha kaliteli nasıl fotoğraflar yakalayabiliriz bu tarz sektörünüz ile alakalı faydalı videolar çekerek, sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak, marka bilinirliğinizi arttırabilirsiniz. Araştırmalara göre, sıradan videolar haricin de bu tarz değerli içerik sunmanız diğer kaynaklara göre % 186 daha fazla etkileşim almakta ve çok fazla paylaşımını kullanıcıların yaptığını görmekteler.

  • Paylaşımlarınıza link ekleyin. Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yaparken, web sitenize oldukça fazla trafik (kullanıcı) çekebilirsiniz. Kaliteli bir  bilgilendirme fotoğrafı paylaşırken, resime link vererek kullanıcılar bilgiyi okduğu zaman merak edip fotoğrafa tıkladıkların da direkt olarak web sitenize yönlendirilirler.

4 - Sosyal Olun

Sosyal Olun

Ancak içeriklerinizi direkt olarak paylaşmayın, anlamlı ve faydalı bir kaç ipucu da ekleyerek, kullanıcıların işinizle alakalı etkileşime geçmesini sağlayabilirsiniz. Sosyal olmak, sonuç olarak "sosyal" medya'ya deniliyor! :)

Yorumunuzu yapın, takipçilerinizin içeriklerini beğenin ve ilgili olan paylaşımlardan bazılarını paylaşın. Kullanıcılar içeriğinize yorum yazdıkları zaman, yorumlarına cevap verin etkileşimi arttırın. Müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize sizler ile iletişime geçtiği için, veya paylaşımlarınıza yorum atıp etkileşimde bulundukları için onlara teşekkür edin.

Bu küçük kişisel dokunuşlarınızın sizi takip eden kullanıcılarınız için oldukça etkili olucaktır ve geri dönüşümler artıcaktır! Ayrıca unutmamanız gerken bir şey daha, sektörünüz de bulunduğunuz diğer rakiplerinizi nasıl geride bıraktığınıza şaşırıcaksınız.

5- Sonuçlarınızı Test Edin

Sonuçlarınızı Test Edin

Ayrıca güzel haber şu ki, bunları tek tek manuel olarak yapmanıza gerek kalmayacak takip edebiliceğiniz sosyal medya yönetim araçları bulunmakta, sizler için örnek 2 sosyal medya yönetim aracını belirtelim. HootSuite veya Buffer yapmış olduğunuz paylaşımların etkileşim oranlarını doğru analiz etmenize ve paylaşmış olduğunuz içeriklerden hangisine daha çok talep olduğunu analiz etmenize yardımcı olabilicek araçlardır.

Sonuç olarak hangi içeriğin odak kitleniz için daha fazla değerli olduğunu ve ilgi alanı olduğunu belirlemek, kitlenize istediklerinden daha fazlasını sunabilmeniz için, çok büyük değerli bir bilgi haline gelir.

Sonuç

Bu basit ipuçlarını uygulayarak, sosyal medya stratejinizi doğru yönde yönlendirmeye ve marka bilinirliği oluşturma, takipçiler kazanma, katılımı artırma ve eninde sonunda potansiyel müşterilerinizi geliştirme hedefine doğru ilerlemenize yardımcı olur.
İçeriğimiz hakkında yorumlarınızı ve sorularınızı aşşağıdan bizlere ulaştırabilirsin.