Snapchat & Instagram ve Facebook'un Hikayeler Savaşı!

Hikayeler Savaşı: Snapchat vs Instagram vs. Facebook


Hepimiz biliyoruz ki, Facebook ve Snap Inc. şu an klasik bir Silikon Vadisi teknoloji savaşının ortasındadır. Bu savaşta "Hikayeler Savaşı" diyebiliriz. Ayrıca bu savaşta "Hikayeler" savaşmıyor bunu belirtelim.


Snap Inc., ilk kez Ekim 2013'te Snapchat'a Stories'i (hikayeleri) tanıttı ve tüm kullanıcılar, fotoğraf gönderildikten sonra 24 saat boyunca tüm kullanıcıların takipçilerine görünür bir şekilde sonsuz sayıda fotoğraf veya video yükleyebiliyorlardı. Spiegel, Mark Zuckerberg'in Snapchat'ı Ağustos 2016'da satın almak için sunduğu teklifi geri çevirmesinden kısa süre sonra, Instagram'ın kendi hikayelerini (Snapchat ile neredeyse aynı) hazırladı. 

Kasım 2016'da, Instagram, hikayenizi canlı olarak yayınlama olanağı ekledi ve Instagram, Nisan 2017'ye kadar, Snapchat'ı, Instagram Öyküleri'nin günlük aktif kullanıcılarının sayısından geride bıraktı. En son olarak, Mart 2017'de, Instagram'ın sahibi olduğu Facebook, Instagram hikayelerinin başarısını taklit etmeyi umarak her şeyin sosyal medyada tek elden dükkan olmasını hedefleyen yerli bir hikaye fonksiyonu başlattı.

Snapchat & Instagram ve Facebook'un Hikayeler Savaşı!

Bazı insanlar taraf seçerek savaşa katılmak isterken, bazıları daha az umursamıyor ve bazıları sadece bu üç platformdan hangilerinin reklamcılık çalışmalarına yatırım yapacaklarını bilmek istiyor. Bu yüzden, tüm oyunları bir kenara bırakarak, bu platformların çeşitli şekillerde nasıl kullanıldığını ve pazarlamacıların, bu hedef kitleyle bağlantı kurmak ve hedef kitlenin önünde olmasını nasıl sağladığını tartışalım.

Peki ya neden hikayeler ?

Sosyal medyada yüksek katılımlı kullanıcı sayıları için pek çok neden var hikayeler, peki ya neden hikayeleri markalar  kullanışlı buluyor? Hikayeler günlük, yaratıcı, gerçek zamanlı güncellemeleri paylaşmak için kullanılır. İnsanlar ve işletmeler, markalarına "insan dokunuşu" eklemeleri ve genellikle marka kişiliklerini kullanmaları için harika bir yoldur. Marka şeffaflığının yaratıcı bir şekli. Bu, markanızın bilinirliğini ve sadakatini artırmaya yardımcı olan her şeyi, "içeriden görünüş" ü veya işletmenizin iznine katarak kitlenizle bağlantı kurarken markanızı görsel ve yaratıcı biçimde paylaşmanıza olanak tanıyan bir alan e yani bunun için savaşmaya değer..

Tabii ki, Hikayeleri kullanmanın doğru ve yanlış yolu vardır. Herhangi bir sosyal medya hesabı gibi, (Snapchat, Instagram, Facebook) Hikayeler üzerine içerik yayınlarken bunu bir strateji ile ele almak ve yalnızca takipçilerinizle en alakalı platformları kullanmak çok önemlidir.
Peki ya neden hikayeler

'Hikayeler' Stratejisi Oluşturma (Düşünülmesi Gerekenler)


  • Sizin için en uygun platform hangisi? 
  • Kitleniz kimlerdir ve mesajınız nedir? Kullanıcı Snapchat ortalama (kadın kullanıcısı) 18-24 yaşındadır. Snapchat kullanıcıları, rahat, eğlenceli ve yaratıcı içerik beklemektedir. Ortalama Instagram kullanıcı 18-29 yaş arası olduğu gibi kullanıcıları yarısı sadece biraz yaşlıdır. Bu izleyici (genelde) görsel açıdan hoş, hoş ve güzel içeriği beklemektedir. Facebook çok daha yaşlı bir kullanıcı grubuna sahip ancak hepsinin en büyük kitlesidir. Hikayeler kullanımından olumlu sonuçlar almak için Facebook'ta büyük bir takipçisi bulunan işletmeler için çok fazla potansiyel var, ancak Facebook Hikayeleri çıkacak mı?



  • İçerik paylaşımı tarzınız ne olacak?
  • Hangi tarzı seçerseniz seçin, mevcut sosyal medya hesaplarınızı nasıl övdüğünüzü düşünün. Düzenli yayınlarınıza bağlam ekleyen ve kitlenize haitap eden içeriği paylaştığınızdan emin olun.

  • Reklam alanına yatırım yapacak mısınız?
  • Bir sürü takipçisi olan bir hesabınız olabilir ve reklam alanına yatırım yapmanız gerekmez, ancak bazı işletmeler için reklam alanını satın almak, kitleye ulaşmanın en etkili şeklidir. Buradaki paylaşımını yaptığımız SnapChat  self-servisler reklam platformunu veya Instagram online reklam platformunu farklı reklam seçenekleri olarak görebilir kitlenize en uygun reklam platformuna reklamını verebilirsiniz.

  • Etkileşim pazarlamasına yatırım mı yapacaksınız?
  • Sosyal medya etkileşimleri ile markanızı tanıtma fırsatına sahip olmak için, pazarlamanın en etkili biçimlerinden biri haline geldi. 'Hikayeler', pazardaki etkileşimlerin gücünden yararlanabileceğiniz bir başka trend alanıdır.
Bu konu hakkında düşünlerini bizimle paylaşmak veya soru sormak fikir almak istiyorsanız, Twitter'dan  #storifyturkiye  (hashtag) etiketiyle,  ayrıca Facebook'dan #storifyturkiye (hashtag) etiketiyle sorularınızı ve merak ettiklerinizi gönderebilirsiniz.