En iyi Video Platformu Hangisi?

Sizce en iyi video platformu hangisi?

İster bir işletmenin tanıtımını yapıyor olun, isterseniz yeteneklerinizi sergiliyor olun ayrıca  isterseniz bir viral olmaya çalışan içeriği sergiliyor olun,  içeriğinizi paylaşmak için bir video platformu seçmeniz gerekiyor.

Peki ya hangi video platformunun ne kadar daha iyi olduğunu nereden biliyorsunuz?

Kullanıcılar platformda her gün yüz milyonlarca saatlik içerik izlerken, YouTube bugüne kadarki en popüler platform olmasına rağmen elde etmeye çalıştığınız hedeflere bağlı olarak sizin için doğru seçenek olmayabilir.

en iyi video platformu hangisi

İçinde bulunduğunuz içerik için hangi platform üzerine odaklanmanız gerektiğinize karar vermenize yardımcı olması için bu yazıda, en çok kullanılan üç video platformunun (YouTube, Wistia ve Vimeo) her birinin artılarını ve eksilerinden bahsedeceğiz.

1 - YouTube 

YouTube

YouTube, milyarlarca aktif kullanıcı sayısıyla, herhangi bir video platformundan en çok trafiğe sahiptir. Bu videolarınıza daha büyük bir izlenim şansı verir ve viral hale gelme şansınızı artırır. İzleyicilerin tüm videolarına abone olabilmeleri ve ayarlamalar yapabilecekleri organize bir kanal oluşturabilme özelliği de kendiniz için bir marka yaratmanızı sağlar.

Justin Bieber gibi müzik sanatçılarından son videolarını ve eğiticileri görüntülemek için YouTube, milyarlarca videoyu izlemek isteyen kullanıcılara gösterdi. YouTube, dünyanın ikinci büyük arama motoru olarak da düşünülebilir ve çok çeşitli içerik için önemli bir referans noktası halindedir.

Bu düşünceler göz önüne alındığında,  YouTube açık seçik gibi görünebilir ancak işleminizde dikkate almanız gereken bazı kurallar var.

(+) Artıları

* Ücretsiz - Platformu kullanmak tamamen ücretsiz, hiç bir aylık abonelik ücreti veya zorla almanızı istedikleri platin paketi ve diğer masraflar yok. YouTube nasıl bir kazanç sağlıyor? Reklamcılık, bu video izleyenler için biraz rahatsız edici olabilir, ancak genel olarak en sevdiğiniz içeriği ücretsiz izlemek için karşınıza çıkan reklamlar bir nevi onlara ödediğiniz ufak bir ücret gibi düşünebilirsiniz.
* Küresel tanınma - YouTube, dünya çapında işletmeler tarafından kullanılan, küresel olarak tanınmış bir sitedir. Uluslararası bir şirket iseniz veya gelecekte şirketinizi büyütmek istiyorsanız, YouTube bunu yapmak için harika bir sitedir.

* Videolar kolayca paylaşılabilir ve diğer sitelere eklenebilir - YouTube, seçtiğiniz bir sayfada videonuzun boyutunu özelleştirmenize olanak tanıyan kolay bağlantı sağlar.

* Bir YouTube kanalı nasıl olur? - Bir kanal, "eklenen tarih'den" ve "en çok görüntülenen"e kadar değişen alanlara dayanan kendi eserlerinin tümünü organize eden özelleştirilmiş bir sayfadır. Kanallar videolarınızı kullanıcılara kolayca ulaştırmak isteyen şirketler için, kesinlikle çok faydalı ve ücretsizdir.

* Grafik Tasarımları - Kitlenizin içeriğinizi izlemekten uzaklaştıran görselleri kaldırabilir ve kanalınızın estetik bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

(-) Eksileri

* Ortam üzerinde az kontrol - Belli bir kitleye hitap eden bir içeriğiniz varsa, bu sizin için doğru video platformu olmayabilir. Üretim maliyetleriniz kitlenizin videonuzu bile görmeme riskini taşımaya değer mi?
* Garantili destek veya çalışma süresi - YouTube'un bu unsurları sunması için hiçbir sözleşme yükümlülüğü yoktur.

* 15 dakikalık bir video sınırı - 15 dakikalık videolar yüklemek istiyorsanız, YouTube hesabını doğrulamanız gerekiyor. Hesabınızı doğrulamazsanız,  15 dakika ve daha uzun videolar yükleyemezsiniz.

* Sezgisel analitik - YouTube, analizler sunar ancak bazı insanlar basitlik nedeniyle gerçek bir analizden çok özet olarak düşünürler.

* Kalabalığın arasına gömülme - YouTube her gün milyarlarca video ortaya çıkartır, bazen video zar zor çift haneli sayılarda görüntülenme alabilir ve videonuz dibe çakılabilir. Şirketiniz için önemli bir mesajınız varsa, izleyicileri etkleyecek kadar ilgi çekici olduğundan emin olun, aksi takdirde potansiyel olarak YouTube grubuna gömülmüş olursunuz.

* Kayıtsız şartsız rekabeti teşvik eder - Sektör rekabet yarışmasını aşmak amacıyla bir video hazırlıyor olabilirsiniz, bununla birlikte videonuzu YouTube'a yükleyerek bunu yapabilirsiniz. YouTube, kendi videonuz oynatılırken sayfanın sağ tarafında bir video akışı görüntüler (önerilen videolar). Bu özet akışı, "benzer" videolardan oluşur ve bu videolar, yalnızca sizin sektörünüz olabilir. İlgili videolar izleyicilerin ilgisini çekebilir ve sonuçta odaklanmalarını videonuzdan uzaklaştırabilir.

2 - WISTIA

wistia

Wistia, iş dünyasına ve pazarlamaya odaklanan profesyonel bir platformdur. İşlerini video pazarlama ile sürdürmek isteyen bir şirket için Wistia bunun cevabı olabilir. Temiz ve modern tasarımıyla Wistia, reklamlar, yavaş tampon hızları veya hedef kitlenizi uzaklaştırabilecek amatör içerikten rahatsızlık duymadan içeriğini barındırması için işletmelere ve markalar için profesyonel bir platform hizmeti sunar.

Wistia, YouTube kadar neredeyse popüler olmasa da, yine de şirketinize başarı sağlamada yardımcı olabilecek, oldukça markalaşmış bir video sitesidir. Pazarlama ve marka videolarıyla oldukça başarılı. Bunun yerine, genel olarak mevcut ve potansiyel tüketicilerinizden ve müşterilerinizden oluşan çok spesifik bir kitleyi karşılamak istemektesiniz. Bu nedenle, Wistia'nın sitesinde trafik eksikliği aynı konularda sizin için sorun olmayabilir.

(+) Artıları

* Video - seçenekleri, birden fazla çözünürlük ile yüksek kaliteli videolar izlemeye olanak tanır.

* E-posta entegrasyonu - E-posta sağlayacınızla eş değer sağlamak için Wistia'nın küçük resimlerini kullanır; böylece e-posta birleştirme, kişilerin videolarınızı kimlerin izlediğini belirleyebilir.

* Sosyal paylaşım ve özelleştirme - Wistia videolarınızı sosyal medya dünyasına kolayca ulaştırmanızı sağlar. Web sitenize hitap eden özel denetimler de oluşturabilmenize olanak tanıyor.

* Hiç reklam yok! - Çoğu görüntülenen bir videoda ilk 15 saniyede bir reklam çıktığında ilgisini kaybeder, bu nedenle kendi videonuzdan önce sıkıcı bir video reklamı görüntüleme oranlarınızı yok edebilir. Wistia, sayfasında kesinlikle hiç reklam yayınlamadığı için bu sorunu tamamen ortadan kaldırır.

* Video destekli SEO - Videonuzun arama motoru sonuçlarında görünmesini istersiniz, Wistia sizi en iyi duruma getirmenize yardımcı olmak için videonuzun etiketine anahtar kelimeler ekleyecektir. Her şirket bu konuda video SEO arıyor öyle değil mi?

* Görüntüleyiciden başka dönüşüme geçiş - Wistia'nın turnike seçeneğinden bahsedelim, şirketlerin içeriğinizle ilgilenen izleyicilerden gelen e-posta ipuçlarını üretme ve toplama olanağı sağlar. Wistia'nın videonun sonunda, izleyicileri seçtiğiniz sayfaya yönlendirmesine izin veren bir harekete geçirici düğmesi (button) bulunur. Bu şirketlerin bloglarına, web sitesine veya diğer tanıtım sayfalarına bağlantı vermeleri için önemli bir fırsattır.

* Analytics - Gerçekten, Wistia aracılığıyla izleyicilerin izledikleri şeyi takip etme, geri sarma, tekrar oynatma,  atlatma ve hangisini izledikleri hakkında diğer videoları bile görebilirsiniz. Wistia'nın ısı eşleşmeleri videolarda en sevilen parçaları ortaya çıkarır ve şirketlerin izleyicilerinin tam olarak ne görmek istediğini hedeflemelerine yardımcı olur.

(-) Eksileri 

* Fiyat - Hayatta en iyi şeyler her zaman özgür değildir ve özellikle belirli özellikler veya avantajlar istiyorsanız Wistia oldukça pahalıya mal olabilir. Wistia ücretsiz bir plan öneriyor ancak 3 video ile sınırlı. Paketleri 25-300 ($) dolar arasında değişiyor. Unutmayın gizli sonradan karşınıza çıkabilecek ek ücretler yoktur ve istediğiniz zaman paketinizi iptal edebiliyorsunuz.

* Arama eksikliği -  YouTube'un aksine, Wistia aranabilir değildir. Bu, videonuzu veya diğer videolarınızı bulmak biraz zor olabilir.

* Entegrasyon sorunları -  Wistia içeriği diğer sitelerle entegreli hale getirmek oldukça zordur. Kesinlikle uygulanabilir yalnız, biraz daha zorlayıcı olabilir.

 3 - Vimeo

vimeo

Vimeo, çok kurumsal olan Wistia'nın aksine tutku ve yaratıcılık ile besleniyor.

Çoğu kullanıcı, bir işletmenin veya şirketin aksine, kendilerini bir marka olarak tanıtmak için çalışmalarını ve içeriklerini sergiliyorlar. Vimeo, üyelerin kanal oluşturması, grup başlatması ve diğer görüntüleyenlerle kolaylıkla etkileşime girmesi için yaratıcı bir topluluk olmanın verdiği bir üne sahiptir. Topluluk içinde ve dışarıdan bir miktar saygı var, tüm görüntüleyenlere çalışmalarınıza belirli bir ciddiyet ve özgünlükle yaklaştığı hissini veriyoruz.

 Vimeo, içerik üreticisine video yoluyla paylaşma, keşfetme ve ilham verme imkanı vererek güç verir. Site çoğunlukla küçük ve büyük işletmeler için cazip olabilecek yaratıcı ve kişisel çalışmalardan oluşuyor. HD kalitesiyle yaratıcılığın yarattığı bir ortam, aslında Vimeo'nun yıllar boyunca sürekli başarılı olmasının temel nedeni tam olarak budur.

(+) Artıları

* Yaratıcı araçlar - Kalite ve özelleştirme içi etkileyici bir üne sahiptir.

* Video performansını izleme - Görüntüleyenlerinizin 30 günlük bir zaman aralığında en fazla katılım yaptıklarını göstermek için oynatma oranını anında kontrol edebilir, URL'ye göre oynatabilir ve katılım grafiklerini kontrol edebilirsiniz.

* Geliştirilmiş yönü - Vimeo, videolarınızın estetik yönünü ve deneyimini daha fazla kontrol etmenizi ve izleyicileri özel son ekranlarla diğer hedeflere yönlendirmenizi sağlar.

* Profesyonel olun -  Vimeo Pro sayesinde, videolarınız sıralamada üste çıkabilir; bu da işletmelerin videolarını pro olmayan diğer hesaplardan önce çıkartmasını sağlar. Bu zaman kısıtlamaları bulunan şirketler için mükemmel bir özelliktir.

* Video sadakati - Vimeo, SEO ile birlikte sadakati teşvik eden yaratıcı bir topluluk gibidir. Üyeler kanallar oluşturabilir, grup başlatabilir ve diğer görüntüleyenlerle kolayca etkileşime geçilebilir.

* Reklamdan çıkın! -  Ücretli (Pro) hesap sahipleri, görüntüleyenlerin izledikleri videolara daha iyi odaklanmalarına yardımcı olan, video içi reklamcılığı devre dışı bırakma özelliğine sahiptir.

* Videolar -  15 dakikadan fazla olabilir. Doğru bir içeriğiniz varsa, gerçekten uzun bir mesaj iletmek istiyorsanız bu uzun tatlı zamanınızı kendinizi dilediğiniz gibi ifade etmek için kullanabilirsiniz. Çoğu video platformunda, zaman ve video süresi gibi  kısıtlamalar vardır.

(-) Eksileri
  
 * Trafiğin olmaması - Vimeo, kesinlikle rakiplerinin gölgesinde ve YouTube'da daha az trafiğe ve bağlantı paylaşımına neden oluyor.

* Maliyet - Vimeo'nun daha iyi özelliklerinin çoğu yalnızca Vimeo Plus, Pro ve Business gibi premium hesaplar için sunulmaktadır. Bu paketler yıllık 200 $'a kadar çıkıyor ve üretim maliyetlerini ayrıca diğer işletme ücretleriyle bu ödeme için oldukça yüksek bir fiyat olabilir.

* Reklam yerleşimi - Reklamlar videonuzdan önce ve sonra gösterilir (ücretli hesabınız yoksa).

* Pro gereksinimleri - Ürünleri veya hizmetleri (yıllık 199 $)  sponsorlu video çıkartmanız için  Vimeo PRO aboneliğine ihtiyacınız var.

Bu üç platformun da videolarınızı tanıtmak ve dağıtmak için yardım edebileceği açıkca nettir bunlardan herhangi birisinde video içeriğinizi barındırmak  ve karar verebilmeniz için iyi bir seçim olacaktır. Her birinin eksileri ve artılarını önemsemelisiniz ve gözden geçirmelsiniz sizin için uygun olanı seçebilirsiniz. YouTube, Wistia yada Vimeo'nun, videonuzu hangi sitenin ihtiyaçlarınıza en iyi uyacak şekilde tanıtmak için doğru siteye koymanız  kişisel tercihinize bağlı bir durumdur.

Kilit noktalara göz atın, hedeflerinizi değerlendirin ve sizin için doğru olan  platformla içeriklerini tanıtın.  İyi şanslar!