HomePod ile, Apple Siri Hakkında Ciddi Olabilir.

Siri Google Asistanı'nın ve Amazon'un Alexa'sının gerisinde kalmıştı, ancak bu her an değişebilir.

Yağmurlu bir günde evden dışarıya çıkamayan Zooey Deschanel, uzun kollu pembe pijamalarıyla camın önünde yağmuru izlerken, iPhone'uyla konuşmaya başladı.

"Domates çorbası getirin" dedi. Telefon, hızlı bir şekilde samimi bir sesle, incelemeleri domates çorbasından bahsedilen ve teslimat yapan yakınlardaki restoranların bir listesiyle cevap verdi.

2012'de yayınlanan bu Apple reklamı, yeni Siri ses asistanını zeki olarak tanıttı, her zaman hazır bir dijital yardımcının vizyonu olarak gösterdi. Ancak Siri, sorgu sırasındaki reklamların yüzünden çok fazla yetenekli değildi ve tüketiciler Amazon'un Alexa ve Google Asistanına yoğunlaşmaya başladıklarında Siri ses asistanı geride kaldı.

Apple siri

Beş yıl sonra, Siri aralık ayında piyasaya sürmeyi planladığı 349 dolarlık akıllı hoparlör olan Apple'ın HomePod'unun bir parçası olarak önemli bir durum kazanıyor. Şuan Apple'e Siri'nin olabileceği ilk sözü yerine getirme nedenini verebilir ve hayal kırıklığına uğrayan kullanıcılarına nihayetinde daha iyi cevaplar alabilmesi için çalışmalar yapabilir.

Ancak bu yaklaşım hala oldukça uzak gibi görünüyor, bu yüzden tekrar kendinizi bir hayal kırıklığı yaşamanıza hazırlayabilirsiniz. 

Ovum analisti Francesco Radicati, Siri'nin Apple portföyünde düzenlediği talimatlara göre, "Bir zaman sonra düşünülebilir" dedi. Bunları muhtemelen daha fazla geliştiriyor olacaklar, ancak Amazon ya da Google kadar büyük bir şey olmayacak çünkü Apple için bu cihaz sonuncusudur.

Radicati'ye göre, Apple'ın Siri'yi geliştirmeye devam etmesi için fazla teşvik edilmediği düşünülüyor.  Bunun yanı sıra, Google arama teknolojisini güçlendirmek ve kullanıcıları hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için ayrıca daha fazla reklam satabilmek için Asistan'ı kullanıyor dedi. Bu arada Amazon, Alexa'yı kendi çevrimiçi mağazası için yeni bir sesli alışveriş kanalı olarak kullanabilir. Bununla birlikte, donanım satmak için var olan Apple'ın Siri'ye ihtiyacı yok.

Amazon'un Alexa'yı piyasaya sürmesinden üç yıl önce Apple'ın Siri ile giriş yapmasına rağmen, Apple'ın akıllı asistanı artık rekabeti geride bırakıyor. Dijital pazarlamacı Stone Temple nisan ayında Siri, Google Asistanı, Alexa ve Microsoft'un Cortana'ya önemsiz bilgileri test etmek için aynı 5.000 soruyu sorduğu bir araştırmayı yayınladı. Siri, sorunun sadece yüzde 22'sine yanıt verdi ve bu cevapların yüzde 62'sini doğru yanıtladı. Siri, yanlış cevaplanmış cevaplarının çoğunuda sağladı.

Alexa da bu arada, yüzde 21 daha az soruya cevap verdi ancak bunların yüzde 87'sine sahip. Cortana iyi geçti ve Google Asistanı çarpıcı bir şekil de kazandı.

google asistanı

Apple'ın asistanı üçüncü parti uygulamalara bağlanmaya başlaması için Apple'ın beklediği ve Apple'ın geliştiricilerinin HomeKit akıllı ev platformunu kullanmaları için daha sert güvenlik protokollerini kabul etmesi gerektirmesi nedeniyle Siri'nin daha da sınırlı olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu Amazon'un Alexa'sı artık çok daha fazla bağlı cihazlara eşleştirildiği anlamına geliyor.

Belki de Siri'nin akıllı asistan olarak iyi olmadığının farkında olan Apple, Pazartesi günü HomePod sunumu sırasında sesli yardımcısını yıllık Dünya Geliştiriciler Konferansın'da (WWDC)'de redetti. Apple yetkilileri, bunun yerine "hoparlör oluşturan tiz hoparlörler" ve 4 inçlik bir subwoofer dizisinden oluşan "uzaysal farkındalığı" ifade eden birinci sınıf bir hoparlör olarak cihazın gelişimine odaklandı. Ayrıca HomePod fiyatını, Amazon'un 180 $'ı orjinal Echo ve 130 $ ev sineması'nın üstünde ve 50 $'lık Echo Dot'un yedi katı değerini haklı çıkartmak için kullandılar.

Bu karar, audiophiles'ı memnun edebilir, Amazon Echo ve Google Home bizim ses testlerimizde iyi performans gösterdi, ancak Siri kullanıcıları değişiklikler bekliyor yalnız hayal kırıklığına uğratabilir bizden söylemesi.

Apple'ın dünya pazarlamacılığı'nın kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller, "Siri ekibi, Siri'deki müzik alanının daha büyük olması ve müzikler hakkında soracağınız sorular hakkında daha fazla bilgi edinebilmeniz için çok çalışmıştı" dedi. Konuda "Siri hakkında siz onunla konuşabildiğiniz'den bu zamana kadar ekipler, büyük ve yardımcı bir ev asistanı yapmak için çok çalıştı dedi.

Alexa'nın 10.000'den fazla komuta sahip olmasına rağmen, çoğu bu kadar yararlı değildir. Sesli uygulamalar hakkında konuşurken Alexa Beceri Mağazasın'daki görünürlükle önce çıkanlar bile çarpıcı bir zorluk halinde. Gartner analisti Brian Blau, Apple'a Apple cihazlarında kullanılabilecek ve gerçekten iyi çalışabilecek HomePod'taki yalnızca bir avuç komuta odaklanma fırsatı veriyor.


Apple'ın HomePod akıllı hoparlörüne merhaba de! :)

Apple HomePod

Apple HomePod


Bu daha fazla strateji, Apple taraftarları için harika sonuç verebilir ancak Blau, geliştiriciler cihaza yönelik uygulamalar geliştirdikten sonra önümüzdeki yıla kadar HomePod'da Siri'nin ne kadar iyi olacağını bilemeyeceğimizi de sözlerine ekledi.

Moor Insights  & Strategy başkanı Pat Moorhead, "HomePod'da Siri'nin medyada (ses ve video) eylemleri üzerinde iyi şeyler yapmasını ve internetin eksiksiz bir dizinini ayrıştırılmasını gerektiren uçtan uca açık olmayan sorular üzerinde çalışmamasını bekliyorum" dedi.

Ancak sesli yardımcılar ve akıllı konuşmacılar için hala erkenden başlıyoruz, bu nedenle Apple Siri'nin şu anki kısıtlamalarına rağmen bu pazara girme fırsatı buluyor.

Bunun üzerine, Siri' ünlülerin verdiği reklamlara tamamen uymayan tek kişi değil. Bütün bu akıllı asistanlar hala açıklanamayan cevaplar veriyorlar, yanlış zamanda cevap veriyorlar ve çoğu kez kullanıcılarını rahatsız ediyorlar.

"Hepsi çok fena" dedi Blau. "Hepsinin uzun bir yolu var".