İçerik Pazarlaması İçin Fikir Keşfetmenin 20 Yolu

İçerik Pazarlamacıları İçin Fikir Alabilecekleri 20 yol

Sizlere içerik pazarlama (üretme) fikirleri vermeye yardımcı olacak bir sürü blog gönderileri ve kaynakları bulacaksınız ve bunların çoğu pazarlamacılar tarafından kullanılan çeşitli bakış açıları sunuyor.

Bu konu hakkında, video pazarlama fikirleri, fikir oluşturabileceğiniz içerikler, e-kitaplar, ve fikir üretiminize yardımcı olacak paylaşımlar da dahil olmak üzere bir çok kaynağı sizinle paylaşıcağız.

içerik üretme yolları

Bu konumuzda, sizlere içerik pazarlama fikirleri vermek yerine,  kendiniz nasıl içerik pazarlama fikirleri oluşturabilirsiniz bunun hakkında detaylı  örnekler ve bilgiler vereceğiz.

Çoğunlukla markalar hep içerik pazarlama fikirlerini birbirinden çalarak, değiştirirler ve baktığınız zaman hep size diğer markanın pazarlama içeriğini çağrıştırabilir. ( Ya aynı  şu markanın reklamına benzettim ) gibi düşünceleriniz illaki olmuştur.

1. Arama


Google'da veya Bing'de bir arama yapın. Sadece hızlı bir şekilde fazla fikir aramakla kalmayıp aynı zamanda insanların aradığı fikirleri bulacaksınız. Nedeni ise...

google arama pazarlaması

Arama motoru, ne aradığınızı tahmin etmeye çalışacaktır. Niyetinizi algıladığında, fikir önerecektir. Buna Google Otomatik Tanımlama denir.

google arama sorgusu

Bir sayfada, çoğunlukla en üstte, aramalarda soru olarak ifade edildiğinde giderek yaygınlaşan bir yanıt olarak görünen genel bir soru önerileri'de görebilirsiniz. 

Elbette, arama sonuçların'da çıkan önerilen konular ile alakalı size fikir oluşturmanıza yardımcı olabilir.

içerik pazarlama fikirleri oluşturma

Çoğu yapmış olduğunuz aramada sayfanın alt kısmında "... ile ilgili aramalar" görürsünüz. Buda içerik pazarlaması için, araştırma yaptığınız zaman size farklı fikirler oluşturmanıza yarayabilir.

2. Rakiplerinin blogları ve SSS'leri ( Sıkça Sorulan Sorular ).


Rakiplerinizin oluşturduğu içerikleri dikkate almıyorsanız, bunları kesinlikle dikkate alın. Rakiplerinizin oluşturdukları içerikleri ve güncel olarak internette yayınlanan içerikleri takip edebilmeniz için Google Alerts'i kullanarak, internet üzerindeki tüm haberleri ve güncel içerikleri takip edebilirsiniz.

google alerts kullanımı


Blogları ve güncel içerikleri bu şekil'de kontrol edebilirsiniz. Kontrol edebileceğiniz konuları daha iyi veya farklı bulabilmeniz için size fikir verecektir. Aynı SSS (Sıkça Sorulan Sorular) hakkında da geçerlidir. Belki de bir rakibin iddia ettiğine verilen cevap, bir makalenin veya bir içerik biçiminin geliştirilmesiyle ilgili sıkça sorulan bir sorudur. Bu soru üzerinden, fikir alarak içerik oluşturabilir ve içeriğinizi rakibinizden daha iyi oluşturarak, rakibinizin içeriğini sizden daha zayıf görünmesini sağlayabilirsiniz.

3. Kitaplar

İçerik fikirlerinin cenneti olan Amazon'a merhaba diyin! İnsanlar içerikler hakkın'da hangi konuları yazıyor?

amazon kitap konu başlıkları

Amazon'un sunduğu bir özellik ise ilgilendiğiniz içerik kitaplarına bakabilmeniz için ilgili kitabın içine göz at özelliğidir. Aman tanrım didim! :) Ön izleme özelliği, kitabın içerik pazarlama fikirleri için her türlü konu başlığını ve içerik üretebilmeniz adına size büyük bir dev kaynak olabilir.

4. E-Kitaplar

Ücretsiz çeşitli e-kitaplar, Amazon, Scribd, Slide Share ve  her yerde sunulmaktadır. Rekabet ettiğiniz rakipleriniz kesinlikle bu şekil de  ücretsiz e-kitapları takip ederek, bu e-kitaplardan içerik üretiyorlar.

E-Kitapları, fikir oluşturmak için toplayabilirsiniz, yada istediğiniz bir e-kitabın içeriğine göz atarak daha farklı konular ve içerikler üretebilmeniz oldukça iyi bir bir fikirdir.

Bizler e-kitap ve bu tarz fikirler ile, bir çok başarılı içerik ürettiğimizi de söylemeden geçmeyelim. Genellikle fikir oluşturabilmeniz için, bu e-kitaplar'da alıntılar, istatistikler, araştırma, örnekler ve oldukça güvenilir kaynaklar içerirler, içerik üretmeniz için size tam bir bilgi kaynağı olacağından şüpheniz olmasın! :)

5. Dergiler

Dergileri hatırlıyor musun? Bir zamanlar sürekli, satın alıp içerisin'de teknoloji haberlerini ve dijital dünya ile alakalı haberleri yayınlayan dergileri ? :)  Artık teknoloji geliştiğine göre, dijital pazarlama alanındaki bazı online dergilere abone olabilirsin, zaten çoğu da ücretsizdir.

Bizlerinde, bir çok aldığı dergi olmuştur hala'da alıyoruz. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse bazen onlarla hiç ilgilenmiyoruz bile, çoğu zaman mola verdiğimiz de ve spor salonundayken göz atıyoruz. Zaman geçirmek için, göz atıyoruz sadece bu üzücü bir durum mu? Tabiki değil, Her durumda bize içerik üretebilmemiz için göz attığımız'da bir fikir veriyor. 

Özellikle herhangi bir yayıncıyı tercih etmek istemiyoruz, ancak kendi alanımız ile alakalı olan dergilerin coğunu (dijital pazarlama) oldukça güzel fikir verici makaleler içeriyor, ve bu makalelere göz atarak, daha farklı kaliteli özgün makaleler üretebildiğimizi söylemek istiyoruz.

Bununla birlikte, konuların çoğu zaman potansiyel taşıdıklarından mesajlar, e-kitaplar, bilgi kaynakları, slayt görüntüler, videolar v.b  içerikler oluşturmak için bize oldukça güzel ilham kaynağı oluyorlar.

6. Araştırma

Araştırma, içerik pazarlamacılığını canlandırır, yani yayınlanmış araştırma raporları diyebiliriz. Sektörünüzdeki liderlerin e-bülten listesine katılın ve içerik yayınladıklarında, bunlara çok dikkat edin ve konu ile ilgili farklı içerikler üretmeye çalışın bu altın kuraldır.

Sonra, içeriğini okuduktan sonra, bir kısmını değiştirerek kendi içeriğiniz de kullanın veya farklı fikirler için kullanabilirsiniz.

7. Dersler (Eğitimler)

Online olarak, çevrimiçi kurslar (eğitimler) her yerde bulunur ve kolaylık sağlamak için Udemy, Skillshare ve Linkedin Learning (eski adıyla Lynda) gibi hizmetler üzerinde  rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu eğitimler sayesinde, kitap gibi bir çok bölümlendirilmiş konular vardır, bu nedenle dersleri hızlı bir şekilde gözden geçirerek, (içerisindeki) konu başlıklarından içerik üretebilirsiniz.

8. Konferanslar

Online olarak veya gerçekte gidip katılabileceğiniz konferanslar olabilir. Bunu muhtemelen çevre yapmak veya sosyalleşmek adına yapabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, konferanslar'da içerik oluşturabilmeniz adına bir çok konu'da fikir sahibi olabilirsiniz. Örneğin orada tartışılan ve sorulan bir soru üzerinden içerik üretebilme şansınız oldukça yüksektir. Bunların hepsini not almanız sizin için daha faydalı olacaktır. 

Ayrıca, konferansa katılacağınız zaman, zaten size konferansın etkinlik programını vereceklerdir, bu etkinlik programının üzerinde  konferansta  konuşulacak konular hakkında konu başlıkları olacaktır. Bu yöntemle'de, konu başlıkları üzerinden içerik oluşturma fırsatına sahip olacaksınız demektir.

Bir konferansa katılmasanız bile, geçmiş ve gelecekteki konferansların konu gündemleri hakkında çevrimiçi olarak yayınlanır. (Yayınlanan konferans afişlerinin üzerinde, zaten konu başlıkları olacaktır).

Konferans organizatörleri, potansiyel konuşmacılar tarafından sunulan oturumlar için fikirlerini dikkatlice göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. En çok ilgi çekeceklerini düşündükleri konuları seçmiş bulunmaktadırlar. Şimdi harika bir kısayol var, muhtemelen uzmanlardan oluşan bir konferans konuşmasıcı sizin için araştırma yapmış oluyor. :) (Yani konu başlıklarını ve içerik üretebilmeniz için, fikir alabileceğiniz ) ilgili konuları detaylıca sizin yerinize araştırıp bulmuş oluyor.

9. Podcast'ler

Podcast'ler üretiyor olabilir, onları dinliyor yada podcast olayını yok sayıyor olabilirsiniz. Ancak şunu anlamanız gerekiyor, podcasting ayrıca, içerik pazarlama fikir ortamı ve kaynak sunar.

podcast
Zaman bulamıyor musun? Dinlemene gerek yok. Kabul etmeliyiz ki, bir podcastim olsa da, nadiren onları dinliyoruz. Önerimiz ise, podcast'lerin başlıklarını içerik üretimi ve pazarlama fikri için kullanabilirsiniz.

10. TV

Sektörünüzle ilgili programları yayınlayan televizyon kanalları ve ağları varmı? Bir armaa yaparak, programları incelemek için kumandanızı elinize alabilir ve kolayca  tarama yapabilirsiniz veya interneti kullanabilirsiniz.

Hiç şüpe yok ki, televizyon programlama profesyonelleri kimsenin umrunda olmayan konularda şovlar yapmıyor.! Benim için konuşma şovları ve gösteri şovları falan aklıma geliyor.

Örneğin, Dr. Oz ve Rachel Ray gibi insanlar izleyicilerin takdir ettiği konularda şovlar ve program bölümleri hazırlıyorlar. Kanalların çoğalması sayesinde son derece spesifik konularda son derece özgün program örnekleri neredeyse sınırsızdır. 

11. YouTube

İnternetin televizyonu olarak YouTube'u adlandırabiliriz. İçerik pazarlaması nedir, içerik nasıl üretilir, güncel teknoloji haberleri nedir bu tarz içerik üretebileceğiniz güncel konu başlıkları edinebilirsiniz.

içerik pazarlaması nedir

YouTube'da üretebileceğiniz veya pazarlayacağınız içerik hakkın'da arama yaparak, videoları izleyip videoların içerisin'de bulunan önemli bir  bilgi hakkın'da içerik üretebilirsiniz ve fikir alabilirsiniz.

12. Buzzsumo

Burada ise, oldukça özel (Niche) Niş konular bulabilir ve çok fazla fikir oluşturabileceğiniz konular hakkında bilgiler alabilirsiniz. Bununla birlikte, gerçekten çok önemli sosyal medya paylaşımları ve bağlantıları hakkında fikirler alabilir, etkin içerik pazarlama fikirleri keşfetmek için araştırma yapmanıza kolaylık sağlayacaktır.

Konuya, URL'ye veya yazara göre aramak için Buzzsumo'yu kullanabilirsiniz. En iyi performans gösteren yayınlar ve sayfalar hakkında anlık bir rapor alabilir fikir oluşturabilirsiniz.

Örnek olarak size gösterelim, buzzsumo'da teknoloji hakkın'da arama yaptık ve filtreden 24 saat içerisinde olan haberleri göstermesini istedik. Ve aşağıdaki çıkan sonuçta'ki içerikler ne kadar popüler olduğunu ve sosyal medya sitelerin'de ne kadar paylaşıldığını gösterir. Bu konuda amacınız, bu konu üzerinden yeni bir içerik üretimi olucaktır.


buzzsumo

Kendi sektörümüz'deki rakiplerimizin içeriklerinden yararlanabilmek için, sık sık Buzzsumo'da arama yapıyoruz. Büyük ilgi gören konular genellikle fikir ve içerik üretmemiz için bize bilgi kaynağı oluyor.


13. Quora

Popüler bir Soru ve Cevap sitesidir, hemen hemen her konu hakkın'da sorular ve cevaplar bulabileceğiniz bu platform'da size içerik üretebilmeniz adına fikirler vereceğin'den şüphemiz yok!
Başlıkların ingilizce olduğuna aldanmayın " Google Translate " kullanarak, başlıkları türkçeye çevirip, konu içeriği üretebilirsiniz.

Quora

İlgilendiğiniz sektör hakkında'ki soru ve cevapları kontrol ettiğinizden emin olun.

14. Wikipedia

Wikipedia, içeriğinin tablolarını veya ilgili fikirleri bulma konusunda dünyanın merkez üssü gibidir. Ciddi ciddi ilgilendiğiniz herşeyi arayın. Bam Bam Bam!! :)
Wikipedia'nın ülkemiz de engellendiğini biliyorsunuz dur, bu yüzden VPN kullanarak, erişebilirsiniz.

Bulabileceklerin ise ;

  • Ayrıntılı Mesajlar
  • Konu Bağlantıları
  • Çılgınca oluşturabileceğiniz fikirler ve ilham veren içerik deposu.
  • Daha fazla fikir oluşturabileceğiniz "Ayrıca bknz." bölümü.
  • Notlar (dipnotlar), referanslar, diğer konular, harici bağlantılar.
  • Ve daha fazlası.
Çoğu sorgu veya konu için, Wikipedia, içerik pazarlama fikirleriyle çok zengindir ve başka bir kaynak arama ihtiyacınız bile olmayabilir.

15. Haber Toplayıcılar (Rss, Feed)

İçerik üretebilmeniz ve zengin kaynaklara ulaşabilmeniz adına haber toplayıcıları (rss, feed) ları kullanabilirsiniz. Bunlar web üzerindeki tüm haberleri keşfederler ve yapacağınız aramaya göre haberleri konuları ve içerikleri sizlere gösterirler. Ayrıca, güncel olarak konulardan ve içeriklerden haberiniz olur ve hemen konu hakkın'da içerik üretmeye başlayabilirsiniz.

Genel olarak bizim kullandığımız ve önerdiğimiz haber toplayıcıları  Feedly ve Alltop'dur. Burada konu araması yaptığınız'da göz atmış olduğunuz konular üzerin'den fikir oluşturabileceğiniz  yararlı bilgiler edinebilirsiniz. Örneğin teknoloji konularına göz attınız, aklınıza bir anda teknoloji hakkın'da farklı bir fikir geldi ve içerik üretmeye başladınız. Bu tarz'da bilgi kaynağı olarak esinlene bilirsiniz.

Bir kaç dakika içerisinde web sitenize, üretebileceğiniz konu başlıkları üretmenize oldukça yardımcı olacaktır.

16. Blog yorumları

Bir bloğun var öyle değil mi? İçerik ipuçlarını nereden alacağınızla ilgili bu uzun liste yazısını okumanızın başlıca nedeni budur.

Bloğunuz okuyucuların yorumlarını ve sorularını karşılıyor mu? Gerçek şu ki, blogcular, yorumlar bölümlerini eskisinden daha az kullanıyorlar, çünkü muhtemelen okuyucular eskiden daha fazla yorum yazıyorlardı.

Yine de, ister bloğunuzda ister başka yerlerde olsun, blog yorumları bulmak aşağıdaki gibi harika şeyleri yakalamanın kolay bir yolu olabilir.

  • Okuyucuların yazmış olduğu soru ve zorluklar
  • Okuyucuların şikayetleri
  • İlgili kaynaklara bağlantılar
  • Ve potansiyel olarak, okuyucularla ilgili içeriğinizi geliştirmeye yönelik fikirler alabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz, yorum konusundaki içeriklerden sorunlardan, sorular'dan içerik üretme fırsatınız olduğunu unutmayın. 

17. E-posta Aboneliği

Daha iyi veya kötüsü olursa, pazarlamacılar, etkileşimde bulunanlar ve ilgili sektörel yayıncıların bir sürü e-posta bültenine ve güncellemelerine abone olduk. Peki ya neden?

Kabul etmeliyiz ki, sabah rutininiz ilk olarak e-postalarınızı kontrol etmekle geçiyordur. Bizlerin de yapmış olduğu sabah rutini e-posta kontrolü olduğunu söylemek isteriz. Sektörel olarak, e-bültenine katıldığımız sitelerden gelen güncel haberleri inceleyerek,  içerik üretme konusun'da oldukça iyi fikirler ediniyoruz. 

Mutlaka sizlerinde sektörünüzle alakalı lider sitelerin E-Bülten'lerine kayıt olmanızı öneriyoruz. buradan gelecek olan epostaları inceleyerek, yeni konular ve içerikler üretmeniz için fikir alacaksınız.

18. Pinterest

Pinterest, dünyada ki en iyi web sitelerinin arasındadır. (Alexa'da 63. sırada) Ve çoğunlukla kadın takipçilerinin pinterest'e yönelmesinin bilmesine rağmen inanın, inanılmaz bir miktarda içerik üretebileceğiniz fikir alabileceğiniz bir platformdur. Pinterest'te arayıpta bulamayacağınız hiç bir konu yok. 

Pinterest ayrıca, ilgi alanınıza göre sizlere, mükemmel içerikleri e-posta olarak gönderiyor. Bu fırsatı kaçırmamanız gerekiyor ve içerik üreticisiyseniz kesinlikle Pinterest'te ilgi alanınıza göre seçimler yaparak güncel fikirler alabilir içerik üretebilirsiniz.

pinterest

19. Sosyal medya kanalları

Tekrar söylüyoruz, sosyal medya  şimdiye kadar en büyük pazar araştırması aracıdır. Mükemmel hashtag [#]'ler gruplar, topluluklar, listeler, sohbetler, tartışmalar, analizler....

Nasıl yapacağınız belli, herkesin popüler sosyal medya kanallarında gündemdeki en popüler konuları tartıştığını ve paylaştığını görebilirsiniz. 

İçerik pazarlama konusunda, fikir alabilmek için sayfaları, hashtagları, grupları takip ederek ilgi alanınıza yönelik mükemmel içerikler oluşturma fırsatına sahip olursunuz. İçerik pazarlama fikirleri bulmak için bir araştırma aracını en büyük kılan şey "doğal" olmasıdır. İçerikleri editörler veya herhangi yöneticiler oluşturmaz. İçerikleri sosyal medya tüketicileri oluşturur ve sizlerde, bu konular üzerinden içerik fikirleri alabilir, yeni içerikler üretebilme şansına sahip olursunuz.

20. Röportajlar

Röportajlar her medyada ve her yerde bulunur ve röportaj kanallarını ve görüşülen kişilerin ağzından ilgili sorular ve fikirler çıkar. Röportajları, okuyabilir izleyebilir ve dinleyebilir ayrıca yürütebilirsiniz. İçerik pazzarlama fikirlerini röportajlar üzerinden'de oldukça kolay bir şekil de oluşturabilirsiniz.  Önemli olan nasıl gördüğünüz değil, nasıl baktığınızdır.

Faydalı içerik pazarlama fikirleri her yerde

Araştırmacıları ziyaretçilere dönüştürmek mi istiyorsunuz? Bazı yeni kaynaklara uyum sağlayın, duyduğunuz herşeye kulak verin ve yardımcı olacak bazı esin kaynaklarını kullanıcılarınızla paylaşın  şu anda bizim yaptığımız gibi :) .