İlk İzlenim İçin Başka Fırsat Yok

İlk İzlenim İçin Başka Bir Fırsat Yok


İş yerindeki ilk gününüzde çevreye bakıldığında o andan itibaren mesai arkadaşı olunacak kişiler arasında birisi dikkatinizi çekti ve asık suratlı ve çatılmış kaşları ile sert bir ses tonu beraberinde karşısında ki kişiyle konuşuyor. Direkt olarak aklınıza gelen sert biri olduğudur. 

Daha sonraki evrelerde ise o kişiyle fazla muhatap olmamaya çalışır hatta o kişiden muhtemelen uzak durursunuz. Diğer mesai arkadaşlarınızın onun ne kadar iyi biri olduğunu söylemeleri halinde dahi düşünceler o kişiye karşı değişmez. Belki de o kişi o anda sinirliydi ya da zor durumdaydı. Onun yerinde olsanız sizde belki o tepkileri verirdiniz. Ama ne yazık ki eskilerden gelen ve devam eden doğru söz ilk izlenim için başka bir fırsat yok.
İlk İzlenim İçin Başka Bir Fırsat Yok

Bir kişi ile ilgili en baskın veya görünür olan ilk olumlu fiziksel özelliği seçilir ve daha sonra bu kişiye o özellikler ile ilgili başka nitelikler de yüklenir. Mesela çalışma arkadaşlarınızın atik ve işlerini zamanında bitirmesi yıllık değerlendirmeler arasında onun her zaman iyi bir performans gösterdiğini ve sonuç olarak terfi ettiğini duyabilmek mümkündür. 

Ancak mülakata geç kalan bir adayın büyük ihtimalle sorumsuz ve iş görüşmesini ciddiye almayan biri olarak düşünülebilmesi mümkündür. O nedenle o adayın iş görüşmesi memnun edici olmayacaktır.

Genel olarak karşımızdaki insanın ilk olarak cinsiyetine ve hareketlerine dikkat ederiz unutulmaması gereklidir ki izlenimleri yönetebilmek için kullanılabilecek en etkili yöntem iyi bir kişisel sunumdur. Bu etki ise imaj ile etkili bir sonuca gelinebilmektedir. 

İlk İzlenim İçin Başka Fırsat Yok

Sosyal algılama denilen bu süreçte karşıdaki kişiler tanımaya çalışılmaktadır. Bu sayede önyargılar ve davranışlar da kariyer hayatını etkilemektedir. Bu sayede sınıflandırmalar ve bir takım niteliklerde değerlendirmeye alınmaktadır. 

Kısa sürede oluşturulan ilk izlenimler yanılsama da olabilmektedir. Bu değerlendirme sürecinde ise tarafların dinleme ve tepki verme halleri de mülakat sonuçlarını etkileyebilmektedir. 

Mülakata gelen kişilerin kapıdan girdikleri andan itibaren sergilediği tavırlar ve mülakat sonuna kadar düşünceleri değiştirmeyecektir. O nedenle ilk görünüm her zaman önemlidir.