İyi Tıklama Oranı Nedir?

Tıklama Oranı (TO) Nedir ?

Bir ofis alanına, kütüphaneye oturun ya da evinizdeki kişisel bilgisayarınızdaki kendi davranışlarınızın hiper şekilde farkına varın ve tıkırtı duyacağınız sohbet odasının altına tıklayın. İnsanlar internette gezinirken, tıklarlar, tıklarlar ve tıklarlar oyunlar oynarken veya grafik tasarlarken'de tıklarlar.

Ortalama bir kişi, günde ortalama yaklaşık 428 tıklama yapar. Bunu günlük olarak bilgisayar kullanıcılarının sayısına çarpın ve çok büyük bir rakam elde edersiniz. Peki, bu tıklamalar'dan kaçının reklam kampanyalarınız'dan yararlandığını nasıl tespit edebilirsiniz?

Kampanyalarınız'ın performansını görmek için, reklamlarınızın aldığı toplam tıklama sayısından daha derinlere bakmanız gerekir; yalnızca sonuçlarınızın yüzeyini gizlersiniz. Performansınızın iyi bir göstergesi, tıklama oranını hesaplamaktır.

ctr ve to nedir

Tıklama oranı nedir?

Tıklama oranı, reklamlarınız'dan web sitenize tıklayanların sayısını belirtir. TO, reklamınızı görüntüledikten sonra, sunduğunuz şey hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ve kalite puanınızı belirlemenin en etkili bileşeni olan ve gelecekteki herhangi bir reklam yerleşimini de etkileyen insan sayısını gösterir.

Bu sayı, reklamlarınızın aldığı etkileşim düzeyini temsil eder. Bu, insanların reklamlarınıza tepki gösterdiğini gösterir yani bu harika bir haber, ancak bu metriği tam olarak düşünmeniz önemlidir. Hem reklamlarınızın aldığı tıklama sayısına hem de kazandıkları toplam görüntüleme sayısına bakmak isterseniz.

Örneğin, reklamın milyon gösterim elde etmesini sağlayıncaya kadar, 1.000 tıklama elde etmek etkileyicidir. O 1.00 şimdi size az geliyor öyle değil mi?

Yukarıda belirtildiği gibi, tıklama oranı yalnızca kazanılan tıklama sayısına bakmaktan daha önemlidir.

Tıklama oranını etkileyen nedir?

Kampanyanızın başarısını ölçmek için kullanılan diğer metriklerde olduğu gibi, tıklama oranını da etkileyen birkaç faktör vardır. İşte ana nedenleri hakkında kısa bir özet.

  • Alaka Düzeyi - Bu anahtar kelimeleriniz, reklam metniniz, yerleşimleriniz ve açılış sayfalarınız için geçerlidir. Anahtar kelimeler ve reklam metni, doğru kitleye hedeflenmesi gereken aynı mesajı gönderiyor olmalıdır. Alakasız anahtar kelimeler yanlış kitleyi hedefleyecek ve bu nedenle ürününüz veya hizmetinizle ilgilenmeyen kişilerden gelen tıklamalar alacaksınız.
  • Reklam Sıralaması - Alakalılık yüksek olabilir, ancak bazen reklam sıralaması hala düşüktür. Reklam sıralaması sonuçta hangi reklamın bir sayfada hangi konumda gösterileceğine karar verir. TBM teklifinizi ve kalite puanınız çarpılarak belirlenir. Reklamınız ekrandaki göstergenin altına düşerse, reklamınızın görüntülenme olasılığı, aslında bir tıklama alır ve azalır. Buda bizi reklamımızı izlememiz gerektiğini gösteriyor.
  • Görüntülenebilirlik - Bu yalnızca bir internet kullanıcısı tarafından görülebilen gösterimleri ölçen bir metriktir. Bir reklamın ekranınızın alanında kullanılabilir olduğunda görüntülenebilir olduğu anlamına geliyor. Birisi görmek için ilerlemek zorunda kalırsa, reklamın 'alt kısımda' olduğu ve tüketicinin sayfayı aşağı doğru kaydırana kadar görüntülenebilir olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, videolara gelince her platformda görüntülenebilirlik farklı bir ölçüye sahiptir. Facebook, Instagram ve Twitter için üç saniye veya daha fazla gösterilir. YouTube videoyu daha kısa sürerse, en az 30 saniye izledikten sonra veya videoyu daha az izledikten sonra görüntülenebilir olarak adlandırır.
  • Cihaz - Mobil cihazlarda tıklama oranı aslında masaüstüne göre daha yüksek dolayısıyla mobil cihazlar ve akıllı telefonlara yönelik yüklenmeniz anlamına geldiğini göstermez. Bu masaüstlerine hiç reklam yerleştirmemeniz anlamına'da gelmiyor. Yalnızca mobil ve masaüstü ücretleri göz önünde bulundurarak doğru seçimi yapıp orantılı bir şekil de ayarlamanız gerekir.
  • Rekabet - Sektörünüz, özellikle rekabet düşünülürken tıklama oranını belirler. Unutmayın arama hacmini kontrol ederek, kendiniz için doğru anahtar kelime grupları oluşturmanız lazım.
tıklama oranı nedir

Tıklama oranını hesaplama yöntemi

Tıklama oranı yüzde olarak ifade edilen toplam tıklama sayısına bölünen toplam tıklanma sayısına eşittir. Etkileşim düzeyini artıracakken, bu yüzde önemlidir, çünkü daha önce de belirtildiği gibi tüm tıklamaların tamamına yakındır.

Bu ipucunu'da aldıktan sonra, geri dönen tıklamaları'da düşünün. Reklamlarınızı tıklamadan dönüşümlü olarak tıklayan, dolayısıyla geri dönüşüm olmayan müşterileri size mal olan herhangi bir reklam harcamasını kısaltmak için onları ortalama tıklama oranınızla karşılaştırın. Bu hedefleme çok geniş olduğunda veya alakasız reklam metnini kullandığınızda ortaya çıkabilecek kavramdır. Alakasız tıklamaları önlemek için hangi BTÖ'lerin daha iyi performans gösterdiğini görmek için anahtar kelimelerinizi araştırıyor ve A/B testleri uyguladığınızdan emin olun.

Tıklama oranı iyi mi?

Sonunda beklediğiniz soruya geçelim. Ne iyi bir tıklama oranını belirlemek için kesin bir sayı olmasa da, tüm dikeylerde tüm hesaplar için ortalama %2'dir. Bu hesabın içindeki bazı kampanyalar daha iyi performans gösterebilir ve bazıları daha kötü performans gösterebilir. Yüzde ikiden fazla herhangi bir şey ortalamanın üstündedir.

tıklama oranı

YouTube'un bir görünüm niteliğine dayanarak, Strike 2016'daki (yukarıdaki) çeşitli endüstrilerdeki ortalama tıklama oranlarına ilişkin verileri topladı. Birkaç örneği vurgulamak için yetişkin, içecek ve oyuncakların tıklama oranı sırasıyla %1.82 ve %1'iken, bazı sektörler tam bir yüzdeye ulaşamamıştır. Sağlık ve güzellik kategorisi %0,44 B2B %0,13 ve oyun %0,9 tam oranın hemen altına girdi.

Bu analizlerin YouTube'a özel olduğunu bildirmek isteriz, ek araştırma raporları benzer yüzdeler belirlediler. Salesforce'ın 2016 Q1 verileri bir Facebook reklam için ortalama tıklama oranı sadece %0,98 olduğunu gösterdi, Twitter üzerinde'iken %1 - %2 yukarıdaki TO, oldukça iyi kabul edilebilir.

Bir miktar analiz çizgisi sağlamanın yanı sıra, reklamlar aslında iyi bir tıklama oranı olarak nitelendirilen neyi saptamak için sektör ortalamanızı ve puanınızın rakiplerinizle nasıl kıyaslandığını bilmeniz gerektiğini göstermektedir. Sonuçlar değişebilir; bu nedenle hesap ortalamasının %2'sini aklınızda bulundurun, ancak kampanyalarınızı bu kadar yüksek değilken başarısız olarak algılamayın.

Bu tıklamaları toplamanın zamanı

Tıklama oranını nelerin etkilediğini ve nasıl hesaplayacağınızı öğrendiğinize göre, reklam kampanyalarınızı geliştirmek için bu stratejileri uygulamaya hazırsınız demektir. Metriklerin üst katmanına göz atmak ve bu sayılardan hangisinin ne anlama geldiğini daha iyi anlayabilirsiniz.