Kanada Mahkemesi, Google arama sonuçlarını dünyaya açmalıdır diyor.

Korsan içeriklerle ilgili bir davada, ülkenin en üst mahkemesinde sonuçları yalnızca Google'ın Kanada sitesinde kaldırılması yeterli değil diyor. Ancak eleştirmenler özgür konuşma konusunda endişe duyuyorlar.

Google'ın dünya çapındaki bazı arama sonuçlarını kaldırması gerekiyor. Kanada Yüksek Mahkemesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, iktidardaki eleştirmenlerin internette özgür ifade tehdidinde bulanabileceğini söyledi.

Dava, yasadışı olarak dişli çantısını sattığı yönündeki bir başka şirkete karşı bir önlem aldığı bir Kanada Ağ dişli üreticisi oldu.

google


Yüksek mahkeme, bir alt mahkeme hakiminin, yalnızca Google'ın Kanada'daki sitesinde (Google.ca) arama yapan korsan araçlar için arama sonuçlarının engellemesinin, potansiyel müşterilerin bu araç gereçleri bulmasını önlemek için çok az şey yapacağına karar verdi.

Kanada dışındaki müşteriler, arama sonuçlarnda kendi ülkelerindeki Google, sürümünde dişli çarklarını görmeye devam edecektir. Kanada'daki müşteriler, ürünleri bulmak için yalnıcaz Google'ın diğer birçok arama sitelerinden birini kullanabilir.

"İnternet sınırları yoktur, kendi doğal yaşamı geneldir." yüksek mahkeme tarafından söylenilen bir sözdür. "Yasak Kanada tek başına veya google.ca ile sınırlı ise, çözüm telafi edilemez zararı önleme amacında olan yeteneğinden yoksun bırakılacaktır."

Ancak Google da dahil olmak üzere eleştirmenler, davanın ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini belirtti. İnternet haklarına odaklanan ve yasal işlem sırasında kısa bir açıklama yapan Kanada grubu OpenMedia, Çarşamba günkü bir blog yazısında, yüksek mahkeme kararının farklı ülkelerin yasalarını karşı karşıya getirebileceğini söyledi.

Gruplar, " Hükümetlerin ve ticari kuruluşların, dünyanın ters köşesindeki bir mahkeme kararı nedeniyle web'den kaybolan yasal ve meşru içeriğin mükemmel olmasına neden olabilecek haklı sansür talepleri olarak bu kararı göreceği büyük bir risk altındadır" diye yazmıştı.

Yine de, mahkeme özgür konuşma ve korsan malların mutlaka birlikte iyi geçinmediğini söylüyorlar.

Mahkeme kararında "Bu, yüzden ifade özgürlüğüne neden olan konuşmayı kaldırmak için bir emir değil" dedi. Bir kaç mahkeme emrini ihlal eden web sitelerinin dizinini silmek için bir emirdir, bugüne kadar ifade özgürlüğünün yasadışı mal satışının kolayşatırılmasını gerektirdiğini kabul etmedik" diye cümlelerine ekleyerek belirttiler.

Mahkeme ayrıca, Google'ın yasağa uymanın, konuşma yasaları da dahil olmak üzere başka bir ülkenin yasalarını ihlal edeceğine dair kanıtları varsa, yasağın değiştirilmesi için alt mahkemelere başvurabilir dedi.

Bir Google sözcüsü, Yüksek Mahkeme kararından alınan açıklamada, "Mahkemenin bulgularını dikkatlice gözden geçiriyoruz ve sonraki adımlarımızı değerlendiriyoruz" dedi.