Tasarım İhtiyacı Olan İşletmeler İçin Hazır Tasarım Araçları

İçerik ve tasarım birlikte daha iyi sonuçlar verir, aslında içerik pazarlama çabalarınız kelimeleri hayata geçirmek için kaliteli bir görsel tasarımı içermiyorsa gerçekten içeriğiniz'in iyi sonuçlar elde etmesini beklemeyin.

İçeriğiniz'in bir görsele ihtiyacı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Bizce çok yanılıyorsunuz ve düşüncenizi haksız çıkartacak bazı istatistikleri sizlerle paylaşalım.

* Pazarlamacıların %37'si görsel pazarlamanın işletme için en önemli içerik biçimi olduğunu, ikinci sırada da bloglar için %38'lik bir gereksinime sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor.

* İçeriğin görüntülenmesi ve daha fazla insana ulaşması için 15 dakikalık bir zaman içerisin de, içerik tüketicilerinin 3 te 2'si düz bir metin içeren içerik yerine güzel tasarlanmış görsele sahip olan içeriği tercih etmektedir.

* Bir web sitesinin içeriği veya yerleşimi güzel değilse, insanların %38'i sitenizdeki içeriklere göz atmayı bırakacaktır.
tasarım araçları

* İnsanlar bilgi aldıkları içeriklerden, genellikle üç gün sonra bu bilginin %10'unu hatırlarlar. Ancak ilgili bir görseli içeriğe eklerseniz, insanlar üç gün sonra bilgi aldığı içeriklerin %65'ini hatırlarlar.

* Görsele sahip olan Tweetler, görseli olmayan tweetler'den %150 bir oranla daha fazla retweet alıyor.

* Görsel kullanmayı yeterince umursamıyorsunuz öyle değil mi? Resimli Facebook paylaşımları, resim içermeyenlerle karşılaştırıldığında 2.3 kat daha fazla etkileşim alıyor.
tasarım araçları

Hepimiz, tasarımcı olmadığımız halde, tasarımlar yapmaya çalıştığımız zamanlar da ortaya neler çıktığını çok iyi biliyoruz! Sonunda parlak renk paletleri, beyaz boşluk ve bir infographic'dan çok soyut bir resim gibi görünen şekillerin karmaşıklığıyla tasarımı sonuçlandırabilirsiniz.

Bu nedenle, ufak bir tasarım bilgisi, resim ünvanınız veya bölümünüz ne olursa olsun, uzun bir süreç gibi gelebilir. Tasarım konusunda hiç bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yok, acil durumlar'da tasarım ihtiyacınız mı var, ya para ödemek zorundasınız tasarım yaptırmak için yada ücreti karşılayamazsanız projenizi yarım yamalak yayınlayacaksınız. Başka çareniz görünmüyor sanırım?

Yanılıyorsunuz! Ne olursa olsun, her zaman bi yerler'de size içerik tasarımi konusunda ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız  ve bu tasarımları oluştururken artık bir acemi tasarımcı gibi gözükmeniz için hiç bir neden yok. Aşağıda, tasarımcı olmayanların ortak tasarım ihtiyaçlarını yerine getirebilmesine yardımcı olabilecek dokuz adet kolay kullanımlı tasarım aracı bulunmaktadır.



Yani artık tasarım yapmak için, içeriğinize görsel tasarım eklemeniz için bi profesyonel olmanıza hiç gerek yok, aşağıdaki sizlere vermiş olduğumuz tasarım araçlarını kullanarak, belki de tasarım uzmanların'dan daha kaliteli tasarımları sadece bir iki tık ile yapabileceksiniz.


1. Afiş Tasarımlı Metin Oluşturma Aracı: Recite

Bu tarayıcı üzerinden çalışan hazır  afiş tasarımlı metinler oluşturmanıza yarayan araç, hızlıca ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek önereceğimiz bir araçtır. Karşınızdaki boş metin kutusuna istediğiniz metini yazarak, hemen aşağısında bulunan tasarımlar arasından hoşunuza gideni seçerek, kaydedebilirsiniz ve daha sonra sosyal medya hesaplarınızdan veya web sitenizin bir içeriğinin içerisine bu görseli ekleyebilirsiniz. 

Recite tasarım aracı


2. Sosyal medya veya blog görselleri oluşturma aracı: Canva

Canva'da tarayıcı üzerinden çalışan hazır tasarım aracıdır ayrıca iPhone ve iPad uygulamalarıda mevcut. Kullanabilmeniz için bir hesap oluşturmanız gerekiyor, ancak düzenli kullanımlar için de ücretsizdir. (Canvas for Work) özelliği ek olarak Premium araçlar gibi düşebilirsiniz, bu premium araçları kullanmak için ise bildiğiniz gibi, aylık abonelik ücreti ödemeniz gerekiyor. Ödemek istemiyorum derseniz de, normal versiyonu olan Canva'yı ücretsiz bir şekil de kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu araç ise, Sosyal medya mesajları, afişler, antentli kağıtlar ve benzeri gibi belirli özelliklere tasarım yapmayı kolaylaştıran çok sayıda hazırlanmış binlerce hazır şablona sahip olan tasarım aracıdır. Ayrıca, tasarımların üzerine ek olarak, Canva'nın özel ikonları, grafikleri arasından seçimler yaparak ekleme yapabiliyorsunuz.

canva görsel tasarım aracı


3. Grafik ve İstatistik verileri tasarım aracı: BEAM

Bu araç ise, Venngage tarafından ücretsiz sunulan, ücretsiz bir grafik veya istatistik tasarımı aracıdır. Beam'ı kullanarak istatistik tasarımı veya grafik tasarımı hazırlamanız için, herhangi bir üyelik açmanıza gerek kalmadan, tasarımlarınızı yapıp kolayca bilgisayarınıza kaydede biliyorsunuz. Bu araç sayesinde, Grafik İstatistikleri, Veri İstatistikleri gibi bir çok grafik ve analiz sunum raporları hazırlamanıza olanak tanıyor, bu araçta oldukça kolay kullanılıyor ve tabi ki bu araçta ücretsiz. Aracın içerisin de, bir çok renk paketleri bulunuyor bunu kendinize göre ayarlaya biliyorsunuz.

beam istatistik tasarım araçı

4. Online olarak fotoğrafları düzenleme aracı: Pixlr

Nerede olursanız olun, ister bilgisayar başında isterseniz mobil cihaz kullanıyor olun. Herhangi bir zaman da fotoğrafınızı düzenlemeye ihtiyaç duyduğunuz anda, pixlr tam olarak sizlerin bu ihtiyaçlarını ücretsiz bir şekil de karşılıyor. Acil durumlarınız da kesinlikle kullanabileceğiniz bir Online Photoshop aracı diyebiliriz. Kullanımı oldukça kolay ve tarayıcı üzerinde çalışan bu araç kesinlikle önereceğimiz en iyi araçlardan birisidir, kendimiz de bu aracı kullanıyoruz.

pixlr online photoshop yapma


5. Logo Tasarlama Aracı: LogoGarden

Evet, "logo" sözcüğünün tam olarak bu sitenin adı diyebiliriz. Ancak, aslında logo yapmak için kullanılmazlar. Bu profesyonellere bırakılan en iyi şey, ancak bu web sitesi, bir blog, liste v.b için küçük simgeleri bir araya getirerek, renklerini değiştirip logo yapabileceğiniz profesyonel bir sitedir. Kullanımı ücretsizdir, tabi ki ücretli versiyonu da mevcut. Buradaki amaç, içerisinde bulunan profesyonelce tasarlanmış milyonlarca simgeleri, ikonları kendi hayal gücünüzü kullanarak bir araya getirip renklendirip kendinize özgü logo yapabilme imkanı tanıyor.

hazır logo tasarlama sitesi

6. İcon (Simgeler) bulacağınız araç: İconFinder

Her zaman, ihtiyacınız olabileceği simgeler arayarak zaman kaybı yaşayabilirsiniz, yalnız  örneğin sosyal medya simgeleri gibi bir çok ikona ihtiyacınız olabilir. Bu durumda, kendinize ait tasarımlar yaparak zaman kaybetmek yerine acil ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dev ikon aracı iconfinder gibi bir web sitesiyle tanışmanızın vakti gelmiş demektir. Ücretsiz ve ücretli simgelerin yanı sıra  dilerseniz ücretli abonelik hizmeti alabilir ve daha özel premium ikonlara sahip olabilirsiniz. Her bütçeye uyacak, abonelik paketleri de mevcut, dilerseniz ücretsiz simgeleri de kullanabilirsiniz.

hazır ikon simgeleri sitesi

7. Renk Paletleri ve  Fikir Kaynağı Aracı: Coolors.co

Renk seçimleri konusunda ve renk uyumluluğu konusunda sorunlar yaşıyorsanız, bu araç sayesinde tam olarak aradığınız renkleri ve uyumluluk problemlerinizi giderebileceksiniz. Coolors aracı sayesinde, birbirine uygun renk paketleri ve renkler konusunda fikir kaynağı olarak kullanabileceğiniz bu araç kesinlikle profesyonellerin bile tercih ettiği araçlardan bir tanesidir. Bu aracı kullanarak, kendiniz için veya markanız için kesinlikle renklerinizi bulabileceğiniz'den şüpheniz olmasın. Ayrıca, Chrome eklentisi, Adobe Photoshop eklentisi, iOS uygulaması gibi bir çok eklentiye de sahip. Seçmiş olduğunuz renklerin  #kodlarını kaydederek, daha sonra istediğiniz her yerde kullanabilme şansına sahip olacaksınız.

coolors renk paleti oluşturma


8. Renk Kodu Bulma Aracı: ColorZilla

Chrome ve Firefox için bu uzantı, herhangi bir web sitesinde bulunan herhangi bir pikselin altı basamaklı ve altı köşeli renk kodunu gösterecektir. Seçmiş olduğunuz renk örneğinin geçmişini bile kaydeder; bu da web'e göz attığınızda ve hızlı bir şekilde kaydetmek istediğiniz bir rengi görürseniz kayıtlı olduğunu gösterecek kadar iyi bir araçtır :)

renk kodu bulma sitesi


9. Font Bulma Aracı: WhatFont

ColorZilla'nın bir piksel seçmenize ve size renk kodunu söylemesine benzer bir şekilde WhatFont, herhangi bir web sitesi sayfasının herhangi bir yerinde ki fontun üzerine geldiğiniz zaman, font adını otomatik olarak HTML kodundan çeker. Chrome ve Safari'ye uzantı olarak ekleyebilir veya bookmarklet'i indirebilirsiniz; aynı zamanda bir iPhone ve iPad uygulaması da vardır.

font bulma aracı


Umarız yararlı olmuştur! :)