YouTube, Güncellenmiş Kullanıcı Sayısı 'VR 180' ve Dikey Video Desteğini Duyurdu.

YouTube, bu hafta California'da düzenlenen çevrimiçi video yaratıcı konferansı VidCon'daki platform sunumunun bir parçası olarak  duyurular yaptı.

Öncelikle YouTube resmi olarak aylık aktif kullanıcı sayısını sağladı; bu da platformun uzun süredir özel bilgiler sunmasını engellemişti. Vidcn'da açılış konuşmasını yapan YouTube Genel Müdürü Susan Wojcicki'ye göre, YouTube'un YouTube'dan rekabete rağmen hala çevrimiçi videonun ana hedefi olduğunun altını çizerek, ayda 1,5 milyar görüntüleyen izleyicileri olduğunu belirtti.

YouTube Güncelleme

Bunu perspektifle ifade etmek için:

Facebook - 1.94b MAU
YouTube - 1,5b MAU
Messenger - 1.2b MAU
Instagram - 700m MAU
LinkedIn - 500 m MAU
Twitter - 328m MAU
Pinterest - 175 m MAU

(Not: Snapchat, günlük aktif kullanıcı sayısı 166 milyon olmasına rağmen MAU rakamları sağlamamaktadır)

Tabii ki, insanlar bu platformların her birini farklı şekillerde kullanıyorlar ve hedef seçme gibi düşünülmesi gereken başka faktörler de var.

Bu konuda Wojcicki şunları da not ediyor:

"İzleyicilerimiz ortalama olarak, YouTube'u mobil cihazlarda yalnız başına izlemek için günde bir saat harcıyor."

Bir arada alındığında, istatistikler etkileyicidir, genel hatları ortaya çıkaran diğer önemli fikir günde video görüntüleme olacaktır. Geçen sene, Snapchat her 24 saatte bir 10 milyar video görüntüsü sunduğunu belirtirken, Facebook 8 milyar olduğunu bildirdi. Tahminlere göre, o zaman YouTube'un her gün 4.95 milyar videoyu kolaylaştırdığı düşünülüyordu, ancak her platformun içeriğinin doğası böyle bir sayımda belirgin bir faktör oynuyordu.

Örneğin Snapchat'ta, video başına 10 saniyelik bir sınırla içeriğin bir dakikasında görüntülenen altı videoyu alması gerekir; böylece toplam görüntüleme süresi etkileşimin toplam görüntüleme sayısına göre daha yansıtıcı bir gösterge olur ve muhtemelen bu analizler bir süredir büyük platformlar tarafından güncellenmiş durumda.

Ancak yine de, toplam görüntüleme sıklıkla video içeriği için bir başarı metriği olarak kullanılır, bu hafta sağlanan YouTube'un resmi statüsü,  bir basın sayfalarında şöyle yer alıyor:

" YouTube'da bir milyardan fazla kullanıcı var. İnternetteki herkesin neredeyse üçte biri ve her gün yüz milyonlarca saatlik YouTube videosunu izliyorlar ayrıca milyarlarca görüntü oluşturuyorlar."

Gerçek manzara sayımının ne kadar önemli olduğu kendi amaç ve raporlamanıza göre ortaya çıkıyor, ancak Wojcicki tarafından en az bir dereceye kadar açıklığa kavuşturulmamış tek anahtar statü görünüyor.


youtube vr180

YouTube, görme alanını yarıya indirerek VR içeriğine giriş engelini azaltmaya çalışıyor. Wojcicki tarafından açıklandığı gibi :

"Bu format, çevresinde 180 derecelik bir görüntü yakalarken 3B video sağlar. Görüntüleyenler, bir VR kulaklıkla muhteşem bir deneyim yaşarken, diğer herhangi bir videoda olduğu gibi bir telefondan da harika görünen bir video elde edebilirken, içerik oluşturucularının önünde olanları kaybetmekten endişelenmeleri yeterlidir."

İçerik oluşturucularının yalnızca kapsamın yarısı üzerinde yoğunlaşmaları gerekiyorsa, tüm alana hitap etmeye ihtiyaç duymadığı için daha uygun maliyetli ve lojistik açıdan kolaylaşır.

Tabii ki, bu izleyiciler için deneyimini sınırlar, fakat çoğu kez en azından VR'ın evriminin bu aşamasında başınızı veya vücudunuzu çevirirken görüntülerken uygun değildir. Örneğin, kanepede oturuyorsanız, tam görüş alanını görmek, bacaklarınızı koltukların üzerine uzatıp hemen çevirmeniz gerekmektedir. Gerçekten, mevcut izleme alışkanlıklarımız bu tür davranışları kolaylaştıracak şekilde tasarlanmamıştır.

Diğer önemli avantaj, videoyu 180 dereceyle sınırlandırarak, veri yükünü azaltarak izleyici yararına olmasını da sağlıyor.

YouTube ayrıca, YouTube videolarını dikey olarak görüntüleyerek tüketim eğilimleriyle hareket etmeyi düşünüyor.

youtube dikey videolar

Birçok video içerik oluşturucusu, dikey videolardan ve içeriğin kalitesinden ödün vermesinden nefret eder; ancak veriler daha fazla kullanıcının bu şekilde video izlediğini göstermektedir. 

Snapchat, Snapchat'ın bir kopyası olan Instagram Stories'in dikey videoyu ön plana çıkarırken, Facebook da yakın geçmişte dikey video sunum seçeneklerini kullanım yaklaşımlarına göre geliştirirken, diğer platformları da takip eden dikey formatla öne geçti. 

Yaratıcıların hoşlanıp hoşlanmadığını veriler, tüketicilerin telefonlarını video izlemek için kullanmadığını gösteriyor. Araklık 2014'ten itibaren bir MOVR Mobil Genel Bakış Raporu, akıllı telefon kullanıcılarının telefonlarını dikey olarak yaklaşık %94'lük bir oranda tuttuğunu ve her türlü bu şekil de içerik izlediklerini gösteriyor.

dikey ve yatay

İçerik üretmek için kalite açısından ideal olmayabilir, ancak daha fazla platform tarafından kolaylaştırılan formatta önemli bir talep olduğu açıkca bellidir. İçerik üretirken bu süreçte düşünmeye değer.

YouTube ayrıca, Ocak ayında yayınladığı uygulama içi mesajlaşma ve paylaşım seçeneklerini de genişletmek istiyor; ayrıca YouTube TV'yi daha fazla ABD bölgesi için kullanılabilir hale getiriyor ve YouTube Red için daha özel içerik hazırlıyor.

Wojcicki'nin açıklaması ise şöyle :

"Şimdiye dek, YouTube Red'de 37 orjinal dizi ve film başlattık ve yaklaşık çeyrek milyar görüntü elde ettiler."

Bu hamle, YouTube'un gerçek bir TV alternatifi olma hedefini ilerletmesine yardımcı oluyor ve bu da TV reklamcılığı halen ABD'de (sadece ABD'de) 70 milyar dolarlık bir sektör olduğu için önemli yararlar sağlayabilir. Facebook ve Twitter olarak statüleri göz önüne aldığınız zaman, YouTube olsa aynı şeyleri isteyenler arasındadır çevrimiçi video platformu ve onların YouTube TV paketlerinin geliştirilmesi, şu anda bu yolu göstermektedir.

Bu konuda, Facebook yeni bir video yaratıcısı uygulaması geliştirmeyi duyurarak  (ayrıca VidCon'da) kendi YouTube benzeri eko sistemi geliştirmeye çalışıyor.


Facebook, YouTube'daki içerik oluşturucuların ilgisini çekmek için erişim avantajını kullanmaya çalışıyor olacak, ancak YouTube'un hedef kitle rakamları göz önüne alındığında, bu avantaj bir çoğunun tahmin edebileceği kadar önemli olmayabilir. Facebook, YouTube'un bu kadar çok sayıda numarayla dolaşımını sağlamakla kalmıyor, büyük olasılıkla çevrimiçi video üstünlüğü savaşı bir süre daha sürecek.

Ayrıca, videodaki içeriğin önceliğini almak için Facebook'tan sonraki algoritma güncellemelerini göreceksiniz. Eğer videoyu henüz Facebook stratejilerinizin bir parçası olarak düşünmediyseniz, bi düşünmenizde yarar olacağını düşünüyoruz.

Platformlar, pazara açılmak için mücadele etmeye devam ettikleri için önemli bir odak noktası olacak gibi görünüyor.