Pokemon Go, insanların telefonlarına sonsuza kadar bakma şeklini değiştirdi

Bir yıl sonra, AR'nin nereye gideceğinin yolunu açtı.

Bundan sonra insanlar AR düşüncesini böyle düşünecekler.
Bazıları, Pokemon Go'un güçlendirilmiş gerçekliğin bir örneği olmadığını iddia edebilir. Tabiki öyle, AR teknoloji bilgiyi gerçek dünyaya ulaştırmayı içeriyor.

Ayrıca bu pekte önemli değil. Çoğu kişi hala artan gerçekliğin ne olduğunu bile bilmiyor. Ama Pokemon'un ne olduğunu biliyorlar.

ar pokemon go

Ayrıca, Pokemon Go AR'de doğru olan birçok şeyi yapar. Niantic'in önceki uygulamasından çıkarılan, katmanlı bilgilerin global bir haritanın içine nasıl gelebileceğini gösteren bir gösterim. Ingress, sosyal olarak geliştirilmiş gerçekliğin asıl başlangıcıydı, ancak Pokemon Go bu fikirleri aldı ve bunları tanınabilir karakterlerle ana akım haline getirmeyi başardı. Pokemon Go herzaman bir şeyi gerçek dünyada mükemmel ve kesintisiz olarak yerleştirmeyi gerektirmez, ancak kimin umrunda? Kapının hemen yanında bir süpürge görmek, çoğu insan için yeterlidir, özellikle de neredeyse özgür bir yaşam tarzıdır.

Artırılmış gerçeklik (AR) yükselişi gerçek dünyaya yerleştirmeye çalışan uygulamalarda bir yükselme anlamına gelecektir. Onları takip etmek ve örgütlemek bir meydan okuma anlamına geliyor. Ancak Pokemon Go, en azından AR formlarının kitlesel olarak viral ve toplumsal olabileceğini gösteriyor.

Birkaç ay sonra Pokemon Go'dan vazgeçtik. Bize göre, bu bir yaz mevsimiydi. Ve oyuncu sayısı sadece on milyonlarca azaldıysa da, hangi genişletilmiş gerçekliğin, bilmeyen ya da bilmeyecek birisine ne olduğunu açıklamak için en kolay anlaşılır yol haline geldi. Açık bir örnek, daha önce gelen AR uygulamalarıdır. Bu nedenle "Pokemon X ile buluşuyor" sahaları ya da "Pokemon Go of AR" olarak adlandırılan şeyleri bekleyebilirsiniz.

Ar teknolojisi


Google'ın AR geleceği el altında. Apple da öyle.

Maddi başarısına dayanarak, aynı zamanda bir rol modeli. Niantic CEO'su John Hanke'ye göre, Pokemon Go Nisan ayında ayda 65 milyon kullanıcıya sahipti ve tahminlere göre bir milyar doların üzerinde rakam yapabileceği öngörülüyor. Buna kıyasla, en büyük VR platformu olan Samsung Gear VR, Galaxy akıllı telefonlarıyla ücretsiz verilen yaklaşık 5 milyon kulaklık seti sevk etti.

2016 yılının ortasında, insanlar dev VR kasklarını başlarına koyma fikrine alışmaya başlayınca Pokemon Go sert bir dönüş yaptı. Elde taşınır telefonla çalışan oyun tamamen farklı bir öneri gibi görünüyordu. Bunun gibi şeyler (Ingress, hatta eski ARG'ler veya çoğrafi konumlandırma dail) varoldu, ancak Pokemon GO'un ölçeğinde değil. Ayrıca 2016'daki etkileyici ancak inanılmaz derecede yaratılmış VR platformlarıyla karşılaştırıldığında, Pokemon Go ezici bir çoğunlukla toplumsallaştı.

Artırılmış gerçeklik, özellikle telefonla elde taşınan gerçeklik, bir VR kulaklık seti kadar akıcı değildir. Yine de çok daha toplumsal kullanılabilirdir. Geleceğin en iyi AR kavramları, sosyal olmanın ne demek olduğunu gösterecektir. Selfi çubuğu olan sınıflarda (Google Tango gibi) veya Snapchat gibi paylaşılan filtreli fotoğraflara benzetebilirsiniz. Ayrıca belki de Pokemon Go gibi geomapped sosyal dünyalarda paylaşılan telefon deneyimi için şimdiye kadar gördüğümüz en iyi modeli diyebiliriz.

Hayvanat bahçesinde yürüyüş yapmak ve Pokemon'u aramak için arkadaşımla bir araya gelmek veya yaz hafta sonunda kuzenimle beraber pokemon avlamam bunlar kişisel anlardı. Birkaç dakika önce ne canlıların dolaştığına dair kafelerde bazı rasgele insanlarla sohbet etmek keyif vericiydi. Herkes telefonlarına bakıyor, ancak herkes birlikte oynuyor. Bir sanal dünyayı bir araya getirmek diyebiliriz.

VR'de aynı şeyi yapan tek bir uygulama yok!

pokemon go
AR ile değil! Amaç sosyal olmaktı!

Pokemon da AR'yi aştı!

Elbette, Pokemon ilk AR uygulaması değildi. Ve belki de, Snapchat iyi yüz filtrelerinin yaklaşımlarıyla ana AR öncüsü olarak düşünülebilir. Ancak, Snapchat'ın gerçekliğini değiştiren tarafı çoğunlukla öne bakan kamera aracılığıyla içeri doğru ilerlemeyi amaçlıyor. Kendini yansıtan bir aynadır. Pokemon Go dışarıya bakar ve böylece en çok arttırılmış uygulama olarak adlandırılır.

Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik çoğu insana göre Pokemon dolaşmaya ve telefonunuzla eğlenmeye başlamak amacıydı. Çok eğlenceliydi ve birçok insan AR modu kapalı bile olda oynuyordu.

Apple'ın iPhone'lar ve iPad'ler için yaklaşmakta olan gerçeklik araç seti, nesneleri gerçek dünyada Pokemon Go'un kullanamayacağı şekilde yüzen gibi görünen her türlü grafik hilesi ve gerçekçi efektleri sağlayacak, ancak milyonlarca insan için hangi uygulamalar ortaya çıkacak? Belki de iç mekan tasarımı, 3D boya araçları gibi uygulamaları çıkartırlar. Bir sürü muhteşem gerçekçi canavar ve uçan şeyler. Mükemmel öyle değil mi! 

Uygulama geliştiricileri, AR için kendi  uygulamalarını yapmak için çabalıyorken, hepsi de Pokemon GO'yu referans alıyor olacaklar. Mutlaka AR'ın en iyi kullanımı olduğu için değil, herkesin kullandığı uygulama olduğu için. Sağlam viral gücü onu evrensel bir uygulama haline getirdi ve başarılı bir AR örneği yaptı.