Qualcomm Apple Satışlarını Durdurmak İçin Harekete Geçti.

Qualcomm eğer Apple'a karşı son yasal savaşı kazanırsa, ABD'de belirli iPhone'lar satın almak çok daha zor olabilir.

Şirket Apple'ın iPhone'larını Qualcomm'un mobil patentlerinden altısını ihlal etmekle suçlayan ABD Uluslararası Ticaret Komisyonun'na şikayet etmeyi planlıyor.

Dosyalama işleminin bir parçası olarak, Qualcomm ITC'yi Qualcomm yongalarını kullanmayan belirli iPhone'ların ithalatlarını yasaklamanın yanı sıra Apple'ın ABD'ye getirdiği cihazları satmasını yasaklamasını istiyor.


Qualcomm Ws Apple


Qualcomm'un yasaklamak istediği cihazlar, belirli iPad'lerin yanı sıra AT & T ve T-Mobile'da çalışan iPhone 7 ve 7 Plus modellerini de kapsıyor. Bu cihazlar Intel'in 4G çipini kullanırken, Verizon gibi diğer operatörlerin telefonları Qualcomm'un işlemcilerini kullanıyorlar. Bu parametreler yasağın kapsamını sınırlar ve aynı zamanda Apple'a tedarik etmekten çok pazara kazanan Qualcomm'un yonga işletmesine zarar vermezler.

Qualcomm'un genel hukuk danışmanı Don Rosenberg, "Apple teknolojimizi kullanmaya devam ediyor ve bunun için para ödemiyor" dedi. Aslında bize başka seçenek bırakmadılar ancak, "Bunu durdurmak zorundasınız" diyorlar.

Qualcomm, önümüzdeki yıl beklenen bir deneme ile ITC'nin muhtemelen şikayetin Ağustos ayında incelemeye başlayacağını söyledi. Rosenberg, bir kararın olası bir iPhone yasağının, muhtemelen yaklaşık 18 ay boyunca gerçekleşmeyeceğini söyledi.

ITC'nin dosyalanmasıyla birlikte Qualcomm, Kaliforniya'nın Güney Bölgesinde yeni bir patent ihlali davası istiyor. Rosenberg, ITC kararını alana kadar davanın beklemeye alınacağına inanıyor.

Qualcomm'un bu hafta yasal olarak dosyalanması Apple ile gerçekleştirdiği savaşta çıkan en yeni çekimler arasında yer alıyor. İki şirket, Ocak ayında Apple'ın Qualcomm'a karşı ABD'de dava açtığı ve kablosuz çip imalatçısının teknolojileri için adil lisans koşulları vermediğinden beri patentlerle savaşıyor. Cihazlarında Qualcomm teknolojisi kullanıldığında daha düşük bir tutar ödemek istiyor. Qualcomm korumaktadır, iPhone dahil olmak üzere hiçbir modern telefonun "Qualcomm'un temel hücresel teknolojilerine güvenmeden' yapılabileceğini düşünüyoruz.

Geçen ay, "Qualcomm'un yasadışı ticaret uygulamaları Apple'a ve tüm sanayiye zarar veriyor" dedi. Fikri mülkiyetin değerine derinden inanıyoruz ancak bunlarda hiçbir ilgisi olmayan teknoloji gelişmeleri için onlara ödeme yapmak zorunda kalmamalıyız. Ürünlerimizde kullanılan standart teknolojide ve bu yana hepimiz için adil bir fiyat ödeme istiyoruz. Mahkemelere yardım istediğimiz için makul şartlarda müzakere etmeyi reddettiler.


Qualcomm vs Apple


Intel ise yorum yapmaktan kaçındı.

Qualcomm, dünyanın en büyük mobil yonga sağlayayıcısıdır ve telefonları hücresel ağlara bağlamak için gerekli bazı standartları oluşturmuştur. Şirket, bu teknolojinin lisanslanmasından yüzlerce telefon üreticisine ve diğerlerine gelirinin önemli bir kısmını türetmektedir. Qualcomm'un 3G ve 4G telefonlarıyla ilgili IP'ye sahip olması nedeniyle, yeni ağlara bağlanan bir cihaz kuran herhangi bir mobil cihaz üreticisi, Qualcomm'un çiplerini kullanmasalar da bir lisanslama ücreti ödemek zorundadır.

Apple daha önce lisans ücretini üreticileri aracılığıyla ödedi ancak Mart ayı boyunca satılan cihazlar için bu telif ücretlerini ödemeyi bıraktı. Apple, Qualcomm ile beş yıldan uzun bir süre lisans anlaşması yapmaya çalıştığı ancak Qualcomm tarafından sağlanan şartların adil olmadığını söyledi.

Rosenberg, Qualcomm'un en son dosyalarında yayınlanan altı patentin standart bir patent olmadıklarını söyledi. Tüm patentler 2013 ila 2017 yılları arasında verildi ve Apple'ın en büyük sözleşmeli üreticisi olan Foxconn'ın Qualcomm ile yaptığı patent lisans anlaşmasında hiçbiri yer almadı.

Rosenberg, "Bir cihazın performansına ve verimliliğine gerçekten çok yardımcı olurken, aynı zamanda pil kullanımının korunması için güç kullanımınıda sınırlıyorlar" dedi.

Birincisi mobil grafik işlemcilerinin mimarisiyle ilgilidir. Pil ömründen tasarruf etmek için telefonların yüksek çözünürlüklü ve düşük kaliteli grafiklerle değiştirilmesine yardımcı olur.

Başka bir patent, farklı bant radyo frekanslarını (cep telefonlarının veriyi iletmek için kullandığını) alan ve bunları birbirine bağlayan ayrıca böylece telefonunuz en hızlı olanı bulabilen bir taşıyıcı toplama ile ilgilidir. Arabaların hangi şeritte daha az trafiğe sahip olmasına bağlı olarak ileri geri örgü yapabileceği üç şeritli bir otoyol olarak düşünün. Qualcomm'un teknolojisi, videonun kalitesinden ödün vermeden veya pil ömrünü azaltmadan, yüksek çözünürlüklü Facebook'ta telefonunuzdan bir video akışı gibi bir şey yapmanıza olanak tanır.

Şirketin dosyalama işlemleri iPhone 7 ve iPhone 7 Plus gibi telefonları kapsıyor. Rosenberg, Qualcomm'un teknolojisini ihlal ettiğine inanıyorsa Apple'ın gelecekteki iPhone'larını da içerecek şekilde genişletebileceğini belirtti.

Qualcomm'un bir yasağı talep etme ihtimalinin ne olduğu belli değil. 

Geçen yıl Apple, patentlerini ihlal eden bazı Samsung telefonlarında bir yasak getirtti ancak cihazlar yasak zamanında çok eskiydi; artık ABD'de satılmıyorlardı.

Moor Insights & Strategy analisti Patrik Moorhead, "Qualcomm'un Apple'a karşı ITC şikayetini dar bir şekilde tanımlama şeklinden dolayı, Qualcomm'un olumlu bir karar alabilmeleri için şuan en iyi şans olduğuna inanıyorum" dedi.