Samsung mirasçısı eski cumhurbaşkanının yolsuzluk davasında tanık olmayı reddetti

Bloomberg'in haberine göre Avukatı, rüşet mahkemesinde savunmasına zarar verebileceğini söyleyerek onu çağırmadı.

Tutuklanmasından beş ay sonra Samsung mirasçısı olarak görünen Jay Y. Lee, eski Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin yolsuzluk davasında ifade vermeyi redetti. Bloomberg'e göre, tanıklığın rüşvet duruşmalarını etkileyebileceğinden endişe ediyor.

Chung Sung-Jun

Şubat ayında rüşvet suçlamasıyla tutuklanan Lee, Geun-hye'ye milyonlar kazandırmakla suçlanıyor. Eski bir cumhurbaşkanının yakın arkadaşı Choi Soon-sil tarafından kontrol edilen vakıflara, tartışmalı bir birleşmeyi onaylaması karşılığında bağış yapıldığı iddia edildi. Duruşma Mart ayında başladı.

Lee, hakimi açıklamak için mahkemede ciddiyetle sorulara cevap bulmak için dürüst olmam gerektiğini belirtti ve konuşma sırasında "avukatlarımın tavsiyesine göre bunu yapamam" dedi.

Samsung, Choi ve Geun-hye'nin yolsuzluğuna karışmakla suçlanan pek çok şirketten biridir; bu skandal, mahkemenin görevden alınmasına neden omuştur. Duruşma ayrıca, Lee'nin babası Kun-Hee Lee'nin kalp krzi geçirmesi ve hastaneye kaldırılmasının ardından Lee'nin 2014 yılında şirket kontrölünü ele geçirmesi ile birlikte Samsung'un bu olayla ilgili ortaya soruları çıkartıyor.

Samsung'un C & T inşaat ve ticareti ile 2015 yılına ait Cheil Industries kimyasalları birleşmesi ile, Lee ailesinin Samsung Group'a olan desteğini sağlamlaştırdı. Bu birleşme ise, hissedarlar arasında kutuplaşıyordu ve Samsung C & Tye %11,6 Cheil Industries'de %5 hisseye sahip olan Güney Koreli emeklilik fonu onaylamanmasının anahtar noktasıydı. Lee, birleşmeyi destekleyen Güney Kore emeklilik fonunun karşılığında Choi tarafından işletilen iki vakıf için milyonlarca dolar bağışlamakla suçlanıyor.

Samsung, Choi'nin vakıflarına yapılan ödeleri yaptığını ancak siyasi iyilik karşılığında yaptıklarını reddettiğini söyledi. Choi, birleşmede yer almayı redetti; Lee, Choi'ye 17 milyon dolarlık bağış yapma kararında Samsung'un rol oynamadığını söyledi.

Samsung, konu ile alakalı görüşmeler yaptı ancak hemen yanıt vermedi.