Etkili Bir E-Ticaret Satış Stratejisi İçin 4 Adım

Bir e-ticaret mağazası kurdunuz ve şimdi bir kaç müşteriye ulaşıyorsunuz, ancak şu anda yaptığınız satışlar sizi ayakta tutmak için yeterli değil. Dolayısıyla doğal olarak, e-ticaret satışlarınızı arttırmak için bir plana ihtiyacınız olacak.

Etkili bir e-ticaret satış stratejisi geliştirmenize yardımcı olacak bir adım adım rehberi sizlerle paylaşıyoruz.
e-ticaret

1. Adım: Web Sitenizi Dönüşümler İçin Optimize Edin

Bir e-ticaret işletmeniz varsa, web siteniz mağaza vitrinidir. Satışları arttırmak istiyorsanız, insanların web sitenizde neye ihtiyaç duyduklarını kolayca bulabildiklerinden ve daha sonra satın alımlarını hızlı ve kolay bir şekil de tamamlaya bildiklerin'den emin olmanız gerekir.

Bu e-ticaret satış stratejinizin, web sitenizi dönüşümler için optimize etmeye başlaması gerektiğini ifade ediyor. 

Başlamak için bir kaç web sitesi dönüşüm oranı optimizasyonu ipuçları:

Canlı Sohbet Desteği Ekleyin

E-Ticaret mağazalarında müşterilere satın alımlarında yardımcı olması için satış temsilcileri yoktur. Alışveriş yapan kişilerin sorularına verilen cevapları bulamadığı için, satış fırsatlarının kaybı sıklıkla yaşanan bir durumdur.

Ancak artık canlı sohbet özelliğini kullanarak alışveriş yapan müşterilerinize gerçek zamanlı destek sağlayabilirsiniz. Müşteri sorunlarını cevaplamak için sitenize canlı sohbet özelliği eklemeyi deneyin ve anında oluşabilecek belirsizlikleri azaltın. Şüphelerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunuz da daha fazla alışveriş yapıldığını göreceksiniz.

Örnek olarak Jerome Mobilya, canlı destek özelliğini kullanarak online müşterileri dönüşümünün arttığını belirtmektedir. Dönüşüm oranı tam olarak on kat arttı ve canlı sohbet kullanan müşteriler arasındaki dönüşüm oranı, canlı destek hizmeti vermeyen firmalara göre %1000 daha yüksek bir değerdeydi.
Jerome Mobilya,

Web Sitesi Tasarımı ve Kullanılabilirlik Düzeyi Geliştirme

Web sitenizin kullanımı kolay olmalı ve ürünlere kolayca ulaşılabilinmelidir. İnsanlar çok uzun veya ürünleri aradığın'da zor durumda kalmadan ihtiyaç duydukları bulabilmelidirler. Sitenizdeki her unsurun yapılandırılmış, sezgisel bir şekilde düzenlenmesi gerekir.

Ayrıca kullanılabilirliği arttırmak için açıkca görülebilen bir arama çubuğu eklediğiniz den emin olun.

Ödeme İşlerinizi Basitleştirin

Ödeme işleminiz mümkün olduğundan kolay ve basit olmalıdır. İnsanların fikirlerini değiştirmeden veya sinirli hale gelmeden alışverişlerini tamamlaya bilmelerini istityorsunuz.

Misafir alışverişlerinde satın alma seçeneklerini sağlayın ve sosyal ağlar aracılığıyla sitenize basit bir şekilde üye olunmasını sağlayın (sosyal login). Müşterileriniz hakkında yalnızca en önemli ayrıntılar toplamak için form alanlarının sayısını azaltın. Kullanıcılar, ödeme sürecinde nerede olduklarını görebilmeleri için bir ilerleme göstergesi eklediğiniz den emin olun.

Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriği Dahil Edin

Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği (UGC) ana sayfanıza veya ürün sayfalarınıza dahil ederek potansiyel müşterilerin güvenini kazanın. İncelemeler ve değerlendirmeler çok önemlidir, ancak ürün kullanan veya kullanmayan müşterilerin resimleri gibi kullanıcı tarafından oluşturulan görsel içeriği toplamaya da çalışmalısınız.

Müşteri tarafından üretilen resimleri sosyal medya aracılığıyla toplayabilir ve en iyi olanları web sitenize sosyal kanıt olarak ekleyerek görüntüleye bilirsiniz.

2. Adım: Sosyal Medya Aracılığıyla İlgili Kitleyi Arayın

Statista göre dünyada, 2,5 milyar sosyal medya kullanıcıları şuan da mevcut. Bu e-ticaret mağazanızı tanıtmak ve ilgili bir kitleyi oluşturmak için mükemmel bir platform haline getirilebilir.

İşte sizlere yardımcı olacak birkaç ipucu:

Sosyal Medya Etkileşimleriyle Çalışma

Etkileşim pazarlama, dünyayı fırtınaya dönüştürdü ve bu gerçekten çok iyi bir neden. Özellikle de sosyal medya'da olanların binlerce, hatta bazılarının milyonlarca takipçileri var, onlara uzmanlaştıkları niş(niche) konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar.

Eğer e-ticaret mağaza ve satış artışı tanıtımı istiyorsanız, ilgili sosyal medya kanallarında takipçileri yüksek olanlar ile işbirliği yaparak, etkileyici bir tanıtım ile %18,5 oranın'da siparişlerinizi arttırabilirsiniz.

Hedefli Sosyal Medya Reklamlarını Kullanma

Hedeflenen reklamları ilgili kitleye göstermek için sosyal medya da kullanabilirsiniz. Mağazanız henüz bilinmiyorsa bu özellikle önemlidir ve satmanız gereken şeyle ilgilenmesi muhtemelen yeni bir kitleyi cezbetmeniz gerekiyor.

Örnek olarak Neiman Marcus'un sponsorlu bir Facebook reklamından örnek.
Neiman Marcu


Müşterileri İçeriğinizi Paylaşmaya Teşvik Edin

Müşterileriniz sizin en iyi savunucularınızdır ve insanlar gerçek insanlardan pazarlamacılardan ve markalardan gelen önerilere güvenir. Müşterilerinizi, web sitenizde öne çıkacak bir şans için kendi içeriklerinizi paylaşmaya teşvik etmelisiniz.

Her bir ürüne, özel günlere veya bir yarışma için benzersiz bir hashtag atayın. Bir çok takipçisi, müşteri fotoğraflarını gördükten sonra mağazanızı kontrol etmek için ilgisini çekebileceğinden, markanızı tanıtmaya yardımcı olacaklardır.

3. Adım: Sosyal Medya ile Kolay Satın Alımı Sağlayın

Daha fazla sosyal medya takipçisi çekmeyi başardıktan sonra bile bir çoğu hala mağazanızı ziyaret etmeyi red edebilir.

Tabii ki bunun sebebi yalnızca ilgilenilmediği'dir, ancak sosyal medya platformunu yalnızca sitenizi ziyaret etmek için bırakma zorunluluğuna girmeye istekli olmadığı için olabilir.

Daha fazla satış yapmak istiyorsanız, tüketicilerin sosyal medya aracılığıyla alışveriş yapmalarını kolaylaştırmanız gerekir.

Bir kaç seçenek mevcut.

Instagram'ınızı Shoppable yapın

Instagram, bir kitleyle etkileşim kurmak için etkili bir platformdur, ancak bağlantılar konusunda bir dezavantaj vardır. Gönderdiğiniz her fotoğrafın bir ürün sayfasına bağlayamazsınız, profilinizde yalnızca tek bir bağlantı ekleyebilirsiniz.

Bununla başa çıkmanın bir yolu, başlığınzda "biografi'deki linki ziyaret edin" gibi cümleler ekleyerek bağlantınızı her bir kampanyaya bağlı tutmaktır ancak Instagram'ı alışveriş yapabileceğiniz Scoutsee gibi sosyal alışveriş araçları da vardır.

Scoutsee ile kendi vitrinini oluşturabilir ve müşteriler galeriden doğrudan ürün satın alabileceklerdir. Vitrinlerinizin Instagram biyografisinde bağlantı eklemeniz yeterli olacaktır.

Ayrıca dikkat çekici olan, Instagram şu anda doğrudan platformda satılmasını kolaylaştıracak görüntülerde Alışveriş Etiketlerini test ediyor.

Scoutsee

Satın Alabilir Pinler Kullanın

Pinterest'teki Buy Pins ayrıca daha fazla dönüşüm sağlamanıza yardımcı olabilir. Pinterest kullanıcıları, ürünün fiyatlarını ve stok durumunu gibi detaylarını her bir pimde görüntüleyebilir. Ve satın almak istiyorlarsa, sadece birkaç tıklama ile satın alımlarını tamamlamak için "Şimdi Satın Alın" yada "Sepete Ekle" düğmesine tıklamak zorundalar.

Satın Alabilir Pinler Kullanın

4. Adım: Kişiselleştirilmiş E-postalar Göndermek

Ayrıca e-ticaret satış stratejinizde kişiselleştirilmiş e-postalar da göndermeyi unutmayın.


Farklı temas noktalarında müşterilere kişiselleştirilmiş, e-postalar gönderebilirsiniz. Örneğin, bir hesap oluşturduktan sonra hoş geldiniz gibi bir eposta gönderebilir veya bülteninize abone olunabilir hale gelecek bir içerik hazırlaya bilirsiniz.

Ardından, mevcut müşterilere kişiselleştirilmiş ürün önerileri içeren ara sıra bir ürün tanıtımı e-postaları gönderebilirsiniz.

Sonuç

Bunlar etkili bir e-ticaret satış stratejisi geliştirmek  için atmanız gereken dört önemli adımdır. Bu ipuçları hakkında herhangi bir sorunuz varsa, aşşağıda yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.